Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Nanopainotekniikalla herkkiä ja edullisia anturirakenteita

Oulun yliopisto

Väitös: Nanopainotekniikalla herkkiä ja edullisia anturirakenteita

Tiedote.
Julkaistu: 25.08.2014 klo 12:10
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjatyössä kehitettiin nanorakenteinen anturi, jonka toiminta perustuu valon ja materiaalin vuorovaikutukseen. Anturi sisältää polymeerisen valokanavarakenteen, jossa valo kulkee sekä polymeerin sisällä että sen ulkopuolella nanometrien kokoisessa urassa. Valon sähkökenttä on vahvistunut urassa, minkä vuoksi rakenne on herkkä havaitsemaan ympäröivässä nesteessä tapahtuvia muutoksia. Työssä tutkittiin anturin vastetta nesteen taitekertoimen sekä ympäristön lämpötilan muutokselle käyttämällä valokanavissa Youngin interferometrirakennetta. Tyypillisesti interferometrirakenteissa referenssipää on suojattu, ja ainoastaan mittauspää havainnoi nesteen muutoksia. Hyödyntäen urarakennetta ainoastaan mittauspäässä voitiin myös referenssipää altistaa samoille muutoksille. Tämä auttaa kompensoimaan tehokkaasti ympäristön lämpötilan muutosten aiheuttamaa mittausvirhettä.   

Työssä kehitetyt anturit on valmistettu käyttämällä nanopainotekniikkaa leimaamalla kuvioitavat anturirakenteet UV-valolla kovetettavaan polymeeriin. Nanopainotekniikka on edullinen menetelmä nanokokoluokan rakenteiden valmistamiseen senttimetriluokan pinta-aloille. Tämä mahdollistaa muun muassa kertakäyttöisten antureiden hyödyntämisen esimerkiksi biosovelluksissa, joissa anturin puhdistus analyysien välillä on monimutkaista ja kallista.

- - -

Filosofian maisteri Marianne Hiltunen väittelee Oulun yliopistossa 29.8.2014. Fotoniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Polymeric slot waveguide interferometers (Polymeeriset uravalokanavainterferometrit). Vastaväittäjänä toimii professori Tapio Niemi Tampereen teknillisestä yliopistosta ja kustoksena professori Jyrki Lappalainen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L 10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Marianne Hiltunen

Syntymäaika ja -paikka:
1972 Säkylä

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1991, Euran lukio

Nykyinen työpaikka:
VTT
marianne.hiltunen@vtt.fi

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, mikroelektroniikan ja materiaalifysiikan laboratorio
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://www.vtt.fi/publications/index.jsp

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs