Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Näkökulmia raskausdiabeteksen hoitoon ja äidin myöhäisennusteeseen

Oulun yliopisto

Väitös: Näkökulmia raskausdiabeteksen hoitoon ja äidin myöhäisennusteeseen

Tiedote.
Julkaistu: 24.08.2015 klo 12:56
Julkaisija: Oulun yliopisto

Raskausdiabetes on ensimmäisen kerran raskauden aikana ilmaantuva glukoosiaineenvaihdunnan häiriö, joka hoitamattomana lisää odottajan ja vastasyntyneen komplikaatioriskiä, erityisesti sikiön liiallista kasvua. Raskausdiabeteksen hoito perustuu veren glukoosipitoisuuksien omaseurantaan ja ruokavaliohoitoon sekä tarvittaessa lääkehoitoon, joka perinteisesti on toteutettu insuliinilla. Raskausdiabetes on myöhemmän diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä.

Satunnaistetussa tutkimuksessa verrattiin diabeteslääke metformiinin ja insuliinin tehokkuutta raskausdiabeteksen hoidossa. Metformiinihoito ei lisännyt sikiön liiallisen kasvun, eikä muidenkaan välittömien komplikaatioiden riskiä insuliinihoitoon verrattuna. Metformiinilla hoidetuista naisista 32 prosenttia tarvitsi lisäksi insuliinihoitoa glukoositasapainon saavuttamiseksi. Lisäinsuliinin tarvetta ennusti naisen lihavuus, varhainen lääkehoidon tarve ja kohollaan olevat glukoosin paastoarvot. Metformiinille kohdussa altistuneet lapset olivat pidempiä ja painavampia 18 kuukauden iässä kuin insuliinille altistuneet lapset, mutta heidän motorisessa, kielellisessä tai sosiaalisessa kehityksessään ei ollut eroja.

Epidemiologisessa tutkimuksessa normaalipainoisen naisen raskausdiabetes ei lisännyt sikiön liiallisen kasvun tai keisarileikkauksen riskiä verrattuna naisiin, joilla ei ollut raskausdiabetesta. Äidin lihavuus ilman raskausdiabetesta oli sikiön liiallisen kasvun ja keisarileikkauksen itsenäinen riskitekijä.

Seurantatutkimuksessa raskausdiabeetikkojen riski sairastua myöhempään metaboliseen oireyhtymään oli lisääntynyt verrattuna terveisiin verrokkeihin. Raskausdiabetesta voimakkaampi riskitekijä myöhemmälle metaboliselle oireyhtymälle oli kuitenkin raskautta edeltävä ylipaino.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Hilkka Ijäs väittelee Oulun yliopistossa 28.8.2015. Naistentautien ja synnytysten alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Gestational Diabetes. Metformin treatment, maternal overweight and long-term outcome  (Raskausdiabetes. Metformiinihoito, äidin ylipainon merkitys ja pitkäaikaisennuste). Vastaväittäjänä toimii professori Jukka Uotila Tampereen yliopistosta ja kustoksena dosentti Tytti Raudaskoski. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 4 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Hilkka Ijäs

Syntymäaika ja -paikka:
1971 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1990, Oulun Lyseon lukio

Nykyinen työpaikka:
OYS, synnytys- ja naistentautien klinikka
08 315 3062

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kliininen lääketiede
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
08 315 3062
hilkka.ijas@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0859-6

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs