Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Miessukuhormonieritys ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijät PCOS-naisilla sekä yhdistelmäehkäisyvalmisteiden ja kolesterolilääkkeen käytön aikana

Oulun yliopisto

Väitös: Miessukuhormonieritys ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijät PCOS-naisilla sekä yhdistelmäehkäisyvalmisteiden ja kolesterolilääkkeen käytön aikana

Tiedote.
Julkaistu: 01.06.2015 klo 11:28
Julkaisija: Oulun yliopisto

Monirakkulaista munasarjaoireyhtymää (PCOS) sairastaa noin 10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Tyypillisiä oireita ovat munasolujen kehittymishäiriöstä johtuva kuukautiskierron epäsäännöllisyys ja lapsettomuus sekä miessukuhormonien liikatuotannosta johtuva liiallinen karvankasvu ja akne. PCOS-naisilla esiintyy myös heikentynyttä sokerinsietoa sekä taipumus kohonneisiin kolesteroliarvoihin, ja siksi heillä on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tutkimuksessa selvitettiin ikääntymisen aikana tapahtuvia miessukuhormonierityksen muutoksia PCOS-naisilla ja verrattiin tuloksia terveisiin naisiin. Lisäksi tutkittiin PCOS:n hoitoon yleisesti käytettyjen yhdistelmäehkäisyvalmisteiden eri annostelureittien ja kolesterolilääkityksen vaikutuksia miessukuhormonitasoihin ja aineenvaihdunnallisiin muuttujiin.

PCOS-naisilla on terveisiin naisiin verrattuna lisääntynyt miessukuhormonieritys, heikentynyt sokerinsieto ja kohonnut pitkäaikainen tulehdus vaihdevuosi-iän jälkeenkin. Nämä tekijät vaikuttavat PCOS-naisten terveyteen epäedullisesti vielä siinäkin vaiheessa, kun oireyhtymän vaikutukset hedelmällisyyteen ovat merkityksettömät.

Yhdistelmäehkäisypilleri, -laastari ja -rengas, joita käytetään yleisesti ehkäisyn lisäksi säännöllistämään kuukautiskiertoa ja vähentämään aknea, heikentävät terveiden naisten sokerinsietoa ja lisäävät pitkäaikaista tulehdusta, mikä saattaa lisätä aikuistyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tämä olisi hyvä ottaa huomioon hoidettaessa jo muutoinkin kohonneessa sairastumisriskissä olevia naisia.

Kolesterolilääke (atorvastatiini) parantaa merkittävästi PCOS-naisten kolesteroliarvoja sekä sydän- ja verisuonitaudeille altistavaa pitkäaikaista tulehdusta, mutta samalla vaikuttaa epäedullisesti sokeriaineenvaihduntaan heikentäen naisen sokerinsietoa. Tästä syystä PCOS-naisten hoidossa kolesterolilääkkeen käytön tulisi perustua yleisesti hyväksyttyihin sydän- ja verisuonitautien riskiarvioihin.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Johanna Puurunen väittelee Oulun yliopistossa 5.6.2015. Naistentautien ja synnytysten alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Androgen secretion and cardiovascular risk factors in women with and without PCOS – studies on age-related changes and medical intervention (Miessukuhormonieritys ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijät monirakkulaisessa munasarjaoireyhtymässä ja terveillä naisilla – ikääntymisen ja lääkehoidon vaikutukset). Vastaväittäjänä toimii professori Antoni Duleba (University of California, San Diego, USA) ja kustoksena professori Juha Tapanainen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 4 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Johanna Puurunen

Syntymäaika ja -paikka:
1984 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2003, Oulun Lyseon lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun kaupunki
08 558 410

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, naistentaudit
08 315 3185

Väittelijän yhteystiedot:
johanna.puurunen@oulu.fi
045 630 4668

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0809-1

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs