Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös matematiikasta: Tutkimus siitä, kuinka hyvin irrationaalilukuja voidaan approksimoida murtoluvuilla

Oulun yliopisto

Väitös matematiikasta: Tutkimus siitä, kuinka hyvin irrationaalilukuja voidaan approksimoida murtoluvuilla

Tiedote.
Julkaistu: 02.02.2015 klo 11:35
Julkaisija: Oulun yliopisto

Diofantoksen approksimointiteoria tutkii kuinka lähelle nollaa voidaan päästä summaamalla tai vähentämällä ennalta annettuja lukuja. Tyypillisesti voidaan päästä miten lähelle hyvänsä, joten pyritään antamaan alarajoja lausekkeen arvon etäisyydelle nollasta esimerkiksi lausekkeen pituuden suhteen. Tällaisille alarajoille on paljon käyttöä muualla matematiikassa, erityisesti lukuteoriassa.

Väitöskirjassa laaditaan systemaattisia tapoja johtaa alarajoja kun toinen ennalta annettu luku on yksi ja toinen niin kutsutun yksinkertaisen tai yleistetyn ketjumurtoluvun arvo.

Toinen tutkimusaihe on niin kutsutut Baker-tyyliset alarajat, jotka ovat erityisen täsmällisiä koska ne annetaan lausekkeen pituuden sijaan hienostuneemman korkeusfunktion suhteen. Työssä parannellaan tunnettuja menetelmiä Baker-tyyliseen suuntaan ja annetaan aiempaa parempia tuloksia eksponenttifunktion arvojen tapauksessa.

- - -

Filosofian maisteri Kalle Leppälä väittelee Oulun yliopistossa 7.2.2015. Matematiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on On certain methonds in Diophantine approximation (Diofantoksen approksimoinnin menetelmistä). Vastaväittäjänä toimii tohtori Simon Kristensen Aarhusin yliopistosta Tanskasta ja kustoksena dosentti Tapani Matala-aho. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Kalle Leppälä

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, matemaattisten tieteiden laitos
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
050 4133 432

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs