Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Magneettikuvaus soveltuu tuki- ja liikuntaelimistön toimenpiteiden ohjausmenetelmäksi

Oulun yliopisto

Väitös: Magneettikuvaus soveltuu tuki- ja liikuntaelimistön toimenpiteiden ohjausmenetelmäksi

Tiedote.
Julkaistu: 07.12.2015 klo 12:39
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksessa havaittiin, että magneettikuvaus soveltuu hyvin erilaisten tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuvien ihon läpi tehtävien toimenpiteiden ohjausmenetelmäksi. 

Magneettikuvaus on vakiintunut tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien kuvausmenetelmä. Menetelmä on erottelukykyinen ja joustava, eikä siihen liity haitallista ionisoivaa säteilyä, mikä on edullista etenkin kasvuikäisten potilaiden kohdalla. Ihon läpi tehtävät näytteenotot ja hoitotoimenpiteet ovat vähäisen kudosvaurion takia potilaan kannalta kevyitä ja hyvin siedettyjä.

Magneettikuvauksen soveltuvuutta ohjausmenetelmäksi tutkittiin tuki- ja liikuntaelimistön neulanäytteenotoissa sekä polven, nilkan ja lonkkaluun hoidollisissa porauksissa. Neulanäytteitä otettiin tuki- ja liikuntaelimistöstä eri anatomisista kohteista useiden eri sairauksien yhteydessä. Nilkan ja polven osalta tutkittiin kantavan nivelrustopinnan alaisen luun osteokondriitin poraushoitoa. Poraus tehtiin ihon läpi sellaisesta suunnasta, että rustopintaa tai luun kasvulinjaa ei vahingoitettu. Lonkkaluun osalta tutkittiin lonkkaluun pään luukuolion hoitoa vastaavanlaisella porauksella. Toimenpiteet tehtiin 0.23 teslan avomagneetissa.

Näytteenotoissa saavutettiin hyvä osuvuus ja hoidollisissa porauksissa hoitovaste oli odotetun kaltainen. Aiottuun kohteeseen osuminen tapahtui luotettavasti ja menetelmä osoittautui tarkaksi, teknisesti käyttökelpoiseksi ja turvalliseksi.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti, radiologian erikoislääkäri Pekka Kerimaa väittelee Oulun yliopistossa 11.12.2015. Radiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Magnetic resonance imaging-guided percutaneous musculoskeletal biopsies and therapeutic bone drillings (Magneettikuvausohjatut perkutaaniset tuki- ja liikuntaelimistön näytteenotot ja terapeuttiset luuporaukset). Vastaväittäjänä toimii professori Seppo Koskinen Karoliinisesta instituutista Ruotsista ja kustoksena professori Roberto Blanco Sequeiros Varsinais-Suomen kuvantamiskeskuksesta. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 5 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti, radiologian erikoislääkäri Pekka Kerimaa

Syntymäaika: 1975

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopistollinen sairaala

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, radiologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
pekka.kerimaa@gmail.com
0400 832 900

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1026-1

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs