Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Luuydinperäisten sidekudoksen kantasolujen annostelu verenkiertoon

Oulun yliopisto

Väitös: Luuydinperäisten sidekudoksen kantasolujen annostelu verenkiertoon

Tiedote.
Julkaistu: 15.12.2014 klo 12:43
Julkaisija: Oulun yliopisto

Kantasoluterapia eri solutyypeillä on nouseva tieteenala ja tuonut mukanaan alati lisääntyviä sovellusmahdollisuuksia eri lääketieteellisissä käyttötarkoituksissa. Esimerkkejä sovellusmahdollisuuksista ovat sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet ja eräät elimistön puolustusjärjestelmien häiriöihin liittyvät tilat. Eräs lupaavimmista ja tutkimuksessa käytetyimmistä solutyypeistä ovat luuydinperäiset sidekudoksen kantasolut.

Kantasolujen istutus voidaan toteuttaa eri tavoin, mutta annostelu verenkiertoon on helposti lähestyttävin sekä nopein tapa ja lisäksi ainoa mahdollisuus sellaisten tautitilojen hoidossa, jossa ei ole tiettyä kohdekudosta. Huolimatta tutkimusten runsaasta määrästä, verenkiertoannosteluun ja sitä kautta solujen kohdekudokseen hakeutumiseen vaikuttavia tekijöitä ja ilmiöitä ymmärretään puutteellisesti. Erityisenä ongelmana nähdään solujen taipumus hakeutua muiden kohdekudosten kustannuksella runsain määrin keuhkokudokseen, mihin liittyy myös turvallisuusnäkökohtia.

Työssä tutkittiin kokeellisella mallilla kahden eri solulinjan ja antoreitin vaikutuksia kudoshakeutumiseen yleisesti sekä aivovauriomallissa. Valtimoannostelun havaittiin vähentävän keuhkohakeutumista, mutta hakeutuminen vaurioituneeseen aivokudokseen oli vähäistä. Työssä esitellään uusi menetelmä solujen käsittelyyn, jolla keuhkohakeutumista saatiin vähennettyä merkittävästi ja kudoskohdentumista lisättyä.

Tutkimustulokset auttavat ymmärtämään solujen verenkiertoannosteluun liittyviä ilmiöitä ja kudoskohdentamista paremmin ja toimivat pohjana tutkimuksille, joilla luuydinperäisiä sidekudoksen kantasoluja sovelletaan käytännössä.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Tuomas Mäkelä väittelee Oulun yliopistossa 19.12.2014. Kirurgian, anatomian ja solubiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Systemic transplantation of bone marrow stromal cells. An experimental animal study of biodistribution and tissue targeting (Luuytimen mesenkymaalisten kantasolujen systeeminen annostelu. Koe-eläintyö kudosjakautumisesta ja -kohdentumisesta). Vastaväittäjänä toimii professori Ari Harjula Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Tatu Juvonen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 1 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Tuomas Mäkelä

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kliinisen lääketieteen laitos, kirurgia
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0654-7

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs