Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: LED-valaisuratkaisujen kehittäminen lämmönhallinnan ja älykkään ohjauksen keinoin

Oulun yliopisto

Väitös: LED-valaisuratkaisujen kehittäminen lämmönhallinnan ja älykkään ohjauksen keinoin

Tiedote.
Julkaistu: 20.10.2014 klo 12:58
Julkaisija: Oulun yliopisto

LEDien (light emitting diodes) käyttö valaistuksessa yleistyy kiihtyvällä tahdilla. Menestyksen taustalla on LEDien hyvä energiatehokkuus ja pitkä elinikä. Lisäksi valonlähteen pieni koko mahdollistaa uudenlaisen valaisintoteutuksen. LED-valonlähdettä on myös helppo ohjata. Energiansäästösyistä erityisesti sensorointia ja automatiikkaa hyödyntävä älykäs LED-valaistus onkin kasvattanut voimakkaasti suosiotaan viime vuosina.

Lähes kaikki LEDin keskeiset ominaisuudet, kuten valontuotto, hyötysuhde ja elinikä, riippuvat valonlähteen toimintalämpötilasta. Tässä väitöskirjatyössä tarkastellaan LED-moduuli ja -valaisinrakenteiden lämpötilan alentamista lämpöä johtavien piirilevyratkaisujen avulla. Tulokset osoittavat, että kehitetyt ratkaisut alentavat rakenteen kokonaislämpöresistanssia 10–55 prosenttia verrattuna yleisesti käytettyihin teknologioihin.

Valaisin- ja järjestelmätasolla tutkimus kohdistuu energiankulutuksen pienentämiseen älykkään ohjauksen keinoin. Sovelluskohteena on kevyen liikenteen väylän valaistus, ja tutkimuksessa hyödynnetään koeasennusta todellisissa käyttöolosuhteissa. Ohjaamalla valaistusta luonnonolosuhteiden ja jalankulkijoiden läsnäolon perusteella, tutkimuksessa saavutetaan yli 40 prosentin säästö valaistuksen tehonkulutuksessa.

- - -

Diplomi-insinööri Eveliina Juntunen väittelee Oulun yliopistossa 24.10.2014. Valmistustekniikan ja valaistuksen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on From LED die to a lighting system (LED-sirulta valaistusjärjestelmään). Vastaväittäjinä toimivat professori Mircea Guina (Tampereen teknillinen yliopisto) ja professori Georges Zissis (University Toulouse 3 – Paul Sabatier, Ranska) ja kustoksena professori Heli Jantunen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Wetteri-salissa (IT 115) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Eveliina Juntunen

Syntymäaika ja -paikka:
1981 Iisalmi

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2000, Iisalmen lukio

Nykyinen työpaikka:
VTT
+358 207 222 173

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, sähkötekniikan osasto, mikroelektroniikan ja materiaalifysiikan laboratoriot
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
eveliina.juntunen@vtt.fi
+358 207 222 173

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-951-38-8153-5

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs