Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Kuinka luotettava on kemiallinen käsittely turvetuotannon valumavesien puhdistuksessa?

Oulun yliopisto

Väitös: Kuinka luotettava on kemiallinen käsittely turvetuotannon valumavesien puhdistuksessa?

Tiedote.
Julkaistu: 14.10.2016 klo 08:12
Julkaisija: Oulun yliopisto

Turvetuotannon valumavesien käsittelyssä yksi parhaista käyttökelpoisista tekniikoista on kemiallinen käsittely, sillä siinä poistuu valumavedestä liukoista orgaanista ainesta, kiintoainetta ja ravinteita tehokkaasti. Puhdistustuloksissa on kuitenkin suurta vaihtelua. Tässä väitöstyössä tutkittiin markkinoilla saatavilla olevien kemikaalien (metallisuolojen ja orgaanisten polymeerien) sopivuutta turvetuotannon valumavesille. Lisäksi työssä arvioitiin ja optimoitiin erilaisten prosessiparametrien (lämpötila, sekoittaminen, vedenlaatu, jne.) vaikutusta puhdistusprosessiin.

Tutkituista kemikaaleista rautapohjainen metallisuola (rautasulfaatti) oli tehokkain turvetuotannon valumavesien puhdistuksessa. Alhainen vedenlämpötila (2-5 °C) ja puutteellinen sekoitus heikensivät puhdistustulosta. Turvetuotannon valumaveden laadun vaihteluilla oli myös merkittävä vaikutus puhdistustulokseen. Erityisesti orgaanisen aineen määrän vaihtelu vaikutti selkeästi tarvittavaan kemikaalimäärään ja saavutettuun puhdistustulokseen.

Tulosten perusteella väitöskirjassa on annettu suosituksia olemassa olevien ja tulevien kemiallisten käsittelyjärjestelmien optimointiin turvetuotannon valumavesille tai vastaaville. Suosituksilla pyritään parantamaan kemiallisen käsittelyn luotettavuutta ja vähentämään sen aiheuttamia ympäristövaikutuksia.

- - -

Master of Science Elisangela Heiderscheidt väittelee Oulun yliopistossa 21.10.2016. Ympäristötekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Evaluation and optimisation of chemical treatment for non-point source pollution control: Purification of peat extraction runoff water (Kemiallisen käsittelyn toimivuuden arviointi ja optimointi hajakuormituksen hallintaan: Turvetuotannon valumavesien puhdistus). Vastaväittäjänä toimii professori Kenneth M Persson Lundin yliopistosta Ruotsista ja kustoksena professori Björn Klöve Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kuusamonsalissa (YB 210) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Elisangela Heiderscheidt

Tiedekunta ja laitos:
Teknillinen tiedekunta, vesi- ja ympäristötekniikka

Väittelijän yhteystiedot:
elisangela.heiderscheidt@oulu.fi
050 350 2435

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1320-0

* * * * * * * * * *
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 091

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs