Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Kudotut luukudosteknologiset tukirakenteet

Oulun yliopisto

Väitös: Kudotut luukudosteknologiset tukirakenteet

Tiedote.
Julkaistu: 08.12.2014 klo 12:38
Julkaisija: Oulun yliopisto

Luupuutosten korvaaminen kudosteknologisesti on kehittynyt nopeasti ja tutkimustulokset tarjoavat lupaavia mahdollisuuksia tuottaa uutta luuta luupuutosalueelle. Perinteisiin potilaan omasta luusta tehtyihin luusiirteisiin ja pankkiluusiirteisiin verrattuna potilaan omat kantasolut voivat vähentää ongelmia, joita ovat siirremateriaalin rajallinen saatavuus ja vieraan kudoksen aiheuttamat reaktiot. On tärkeä etsiä hyviä materiaaleja, joista voidaan valmistaa kolmiulotteisia rakenteita, joilla tehostetaan luun paranemista ja uuden luun muodostumista. Kutomalla tuotetut tukirakenteet mahdollistavat kantasolusiirteille kolmiulotteisen rakenteen, jota voidaan säädellä monipuolisesti ja tarkasti.

Väitöstutkimuksen tarkoituksena oli kehittää bioyhteensopiva kuitu hydroksiapatiittia sisältävästä maitohappopolymeeristä. Tästä kuidusta suunniteltiin ja kudottiin tekstiilirakenne, jonka ominaisuuksia luunmuodostusta tukevana materiaalina tutkittiin soluviljelyolosuhteissa.

Tämä tutkimus osoittaa, että kyseistä kuitua voidaan seostaa jopa 20 painoprosentilla hydroksiapatiittia mekaanisen kestävyyden siitä heikentymättä. Siten kuidut ovat tekstiilin valmistuksessa käyttökelpoisia. Lisäksi materiaali osoittautui bioyhteensopivaksi ja hydroksiapatiitti paransi solujen tarttumista. Ihmisen luuytimestä peräisin olevat sidekudoksen kantasolut (hMSCs) erilaistuivat soluviljelmässä luuta muodostaviksi osteoblasteiksi ja tuottivat mineralisoitunutta luun väliainetta kaikkialla kudotussa tukirakenteessa. Johtopäätöksenä on, että kehitettyä yhdistelmäkuitua voidaan kutoa kolmiulotteiseksi tukirakenteeksi ja sitä on mahdollista käyttää apuna korvattaessa luupuutoksia kudosteknologian keinoin.

- - -

Master of Science Maria Persson väittelee Oulun yliopistossa 12.12.2014. Anatomian ja solubiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on 3D woven scaffolds for bone tissue engineering (Kudotut luukudosteknologiset tukirakenteet). Vastaväittäjänä toimii professori Minna Kellomäki Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Juha Tuukkanen. Väitöstilaisuus alkaa lääketieteellisen tiedekunnan anatomian ja solubiologian luentosalissa A 101 (Aapistie 7 A) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Maria Persson

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, biolääketieteen laitos, anatomia ja solubiologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
maria.persson@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0696-7

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs