Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Kostumisprosessin merkitys elektroniikan painamisessa

Oulun yliopisto

Väitös: Kostumisprosessin merkitys elektroniikan painamisessa

Tiedote.
Julkaistu: 30.06.2014 klo 08:50
Julkaisija: Oulun yliopisto

Kostumisprosessin merkitys elektroniikan painamisessa

Aurinkokennot tulevat väistämättä olemaan yksi merkittävimmistä energianlähteistä tulevaisuudessa. Vaikka aurinkokennojen tuotantokustannukset ovat vielä korkeat, alan vahva tutkimus ja menetelmien kehitys tulee laskemaan kustannuksia ja lisäämään uusia käyttösovelluksia. Yksi lupaavimmista ja kustannustehokkaimmista aurinkokennojen tuotantomenetelmistä on painettava elektroniikka. Rullalta rullalle -menetelmän avulla aurinkokennoja voidaan painaa lähes yhtä nopeasti kuin sanomalehteä.

Tämän väitöskirjatutkimuksen tavoitteena on lisätä tietoa orgaanisten aurinkokennojen valmistuksesta ja optimaalisten olosuhteiden kehittämisestä tuotantoa varten. Väitöskirjassa paneudutaan valmistuksessa yleisesti käytettyihin tekniikoihin ja materiaaleihin sekä selvitetään aurinkokennojen käyttö- ja tuotantoperiaatteet. Lisäksi se tarjoaa yksityiskohtaisen katsauksen useista painetun elektroniikan alalla käytettävistä painamismenetelmistä ja materiaaleista. Väitöskirjassa esitetään myös kostumisprosessin keskeiset periaatteet, sillä käytettävien materiaalien kostumisominaisuudet vaikuttavat suuresti painamistulokseen.

Tutkittujen materiaalien kostumisominaisuuksien analysoinnissa on käytetty kontaktikulmamittausta, joka perustuu Thomas Youngin jo vuonna 1805 kehittämään kaavaan. Menetelmää hyödynnetään paljon sekä insinööritieteissä että luonnontieteissä. Tässä väitöskirjatyössä on keskitytty aurinkokennoihin ja kontaktikulmamittauksen muut käyttökohteet on esitelty vain lyhyesti. Esitetty lähestymistapa on siis vain yksi kontaktikulmamittauksen monista mahdollisista sovellutuksista.

Työssä saavutettuja tuloksia voidaan hyödyntää elektroniikan painamisessa tuotettavien kerrosten pintamorfologian kontrolloinnissa, mikä edesauttaa koko painamisprosessin kehittämistä. Vaikka väitöskirjatyö keskittyy orgaanisiin aurinkokennoihin, tuotettua tietoa voidaan hyödyntää myös lukuisissa muissa painettavan elektroniikan sovelluksissa laitteesta tai rakenteesta riippumatta.

- - -

Diplomi-insinööri Rafal Sliz väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 4.7.2014. Soveltavan elektroniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Analysis of wetting and optical properties of materials developed for novel printed solar cells (Uudentyyppisiä painettavia aurinkokennoja varten kehitettyjen materiaalien kostumis- ja optisten ominaisuuksien analysointi). Vastaväittäjinä toimivat professori Kai Peiponen (Itä-Suomen yliopisto) ja professori Ryszard Jachowicz (Varsovan teknillinen yliopisto, Puola) ja kustoksena professori Risto Myllylä. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa TS 101 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Rafal Sliz

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, sähkötekniikan osasto
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0488-8

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs