Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Kollageenin tuottoon osallistuvan entsyymin rakenteen tutkimuksia

Oulun yliopisto

Väitös: Kollageenin tuottoon osallistuvan entsyymin rakenteen tutkimuksia

Tiedote.
Julkaistu: 13.06.2014 klo 12:17
Julkaisija: Oulun yliopisto

Kollageeniproteiinilla on hyvin tärkeä merkitys elimistössämme kudosten ja elimien yhdistämisessä ja koossa pitämisessä. Tietyissä sairauksissa, kuten esimerkiksi kirrooseissa, solut erittävät kuitenkin liikaa kollageenia soluvälitilaan, aiheuttaen vakavia ongelmia kudosten toiminnassa. Kollageenin liikaerityksellä on havaittu olevan yhteys myös rintasyöpään.

Kollageeni-prolyyli-4-hydroksylaasi (k-P4H) on kollageenin synteesiin vaadittava suuri entsyymikompleksi. Kyseinen entsyymi on löydetty yli 40 vuotta sitten, mutta vieläkään sen toimintaa ei täysin ymmärretä. Tässä väitöstutkimuksessa pyrittiin selvittämään k-P4H-entsyymin rakenne röntgenkristallografia- ja SAXS (small-angle X-ray scattering) -tekniikoiden avulla.

Tutkimuksen avaintulokset olivat muun muassa matalaresoluutioisen alayksikkörakenteen selvittäminen kokonaiselle k-P4H-entsyymikompleksille, sekä korkearesoluutioisen atomirakenteen määrittäminen entsyymikompleksin yhdelle alayksikölle, jolla on tärkeä merkitys kollageeniproteiinin sitoutumisessa k-P4H-entsyymiin. Tutkimus paljastikin useita rakenteellisia yksityiskohtia kollageenipeptidin ja k-P4H:n välisistä interaktioista. Nämä löydökset vievät oleellisesti eteenpäin projektia, jossa päämääränä on kehittää tehokkaita lääkeainemolekyylejä kollageenin liikatuotosta johtuvien sairauksien hoitoon.

- - -

Master of Science Jothi Anantharajan väittelee Oulun yliopistossa keskiviikkona 18.6.2014. Rakennebiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Structural studies of collagen prolyl 4-hydroxylases (Kollageeni-prolyyli-4-hydroksylaasin rakennetutkimukset). Vastaväittäjänä toimii professori Juha Rouvinen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena professori Rik Wierenga. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L 10) kello 10.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Jothi Anantharajan

Syntymäaika ja -paikka:
1982 Pondicherry, Intia

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1999, N.N.G.H.S.S, Intia

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto
040 748 6439

Tiedekunta:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta
0294 480 000

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs