Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Kasvatuksella kohti tulevia sukupolvia

Oulun yliopisto

Väitös: Kasvatuksella kohti tulevia sukupolvia

Tiedote.
Julkaistu: 01.12.2014 klo 10:32
Julkaisija: Oulun yliopisto

Lasten oikeuksien sopimuksen täytettyä juuri 25 vuotta, on syytä keskustella lapsikeskeisestä tutkimuksesta. Väitöstutkimuksessa selviää, että lapset suhtautuvat tulevaisuuteen luottaen teknologian kehitykseen, henkilökohtaisiin urapolkuihin tai toistaen median välittämää kuvaa ympäristöongelmista. Tutkimukseen osallistui 50 viidesluokkalaista lasta ja 24 opettajaa Ruotsista. Väitöskirjassa tarkastellaan tulevaisuuden visioita ja lähiympäristökokemuksia lasten näkökulmasta. Tämän väitöskirjan ydin on lasten oikeudessa tulla kuulluksi heitä koskevissa asioissa. Työn tavoitteena on selvittää, millä tutkimusmetodeilla ja kysymyksenasetteluilla tämä parhaiten toteutuu.

Kestävän kehityksen kasvatus tarjoaa tärkeän vastapainon yleiseurooppalaiselle trendille, jossa koulumenestyksen kansainvälinen vertailu on saanut entistä suuremmat mittakaavat sekä vaikutuksen koulutuspolitiikkaan, etenkin Ruotsissa. Kestävän kehityksen kasvatuksessa on kyse eettisistä kysymyksistä, kuten mitä meidän tulisi säilyttää tuleville sukupolville? Väitöskirjassa todetaan, että eettiset kysymykset tarvitsevat tarttumapinnan lasten kokemusmaailmassa ja esitetään valikoima erilaisia menetelmiä, joilla tämä käytännössä voidaan toteuttaa.

- - -

Kasvatustieteen maisteri Heli Villanen väittelee Oulun yliopistossa torstaina 4.12.2014. Kasvatustieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Our place, my future and their project: reflecting children’s lifeworld in education for sustainable development (Meidän paikkamme, minun tulevaisuuteni ja heidän projektinsa. Lasten elämismaailman peilaamista kestävän kehityksen kasvatuksessa). Vastaväittäjänä toimii professori Jeppe Laessoe Aarhusin yliopistosta Tanskasta ja kustoksena dosentti Timo P. Karjalainen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L 10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Kasvatustieteen maisteri Heli Villanen

Syntymäaika ja -paikka:
1979 Kemi

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1998, Kemin lyseon lukio

Nykyinen työpaikka:
Piteån kunta
+46 911 69 60 00

Tiedekunta ja laitos:
Kasvatustieteiden tiedekunta, sosiologia ja Thule instituutti
294 483 551

Väittelijän yhteystiedot:
heli.villanen@gmail.com

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0604-2

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs