Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Kämmenkalvon kuroumataudin histologiset ja geneettiset löydökset

Oulun yliopisto

Väitös: Kämmenkalvon kuroumataudin histologiset ja geneettiset löydökset

Tiedote.
Julkaistu: 06.05.2016 klo 11:49
Julkaisija: Oulun yliopisto

Kämmenkalvon kuroumatauti on kämmenkalvon sidekudoksinen sairaus, joka on hyvänlaatuinen, mutta edetessään se vetää sormia koukkuasentoon ja huonontaa siten käden käyttöä. Tauti tunnetaan myös ns. Viikinkitautina. Tyyppipotilas on vanheneva valkoihoinen mies; mutta ikä, sukupuoli tai rotu eivät suojaa taudilta. 

Taudin etiologia on edelleen avoin runsaasta tutkimuksesta huolimatta ja on tästä syystä jonkin verran kiistanalainen. Tiedetään useita mahdollisia ulkoisia tekijöitä, jotka voivat käynnistää tautiprosessin, joskin on esitetty että ne voisivat olla myös taudin syynä. Vahvin kannatus on etiologian suhteen geneettinen. Tauti ei kuitenkaan periydy suoraan, enemminkin alttius tautiin sairastumiselle. Mitään tiettyä geeniä ei ole löydetty joka aiheuttaisi sairastumisen, mutta useita geeni- ja proteiinimuutoksia on sen sijaan voitu osoittaa ja löytää tautiin liittyen.

Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, eli vain sairauden seuraukset voidaan hoitaa. Ongelmana on usein taudin uusiutuminen hoidon jälkeen. Tämä koskee varsinkin sairauden aggressiivisempaa muotoa, jota esiintyy tavanomaista nuoremmilla potilailla.

Vahva perinnöllinen alttius kuroumataudille aiheuttaa sairastumisen tavanomaista nuorempana, eli potilaat ovat työikäisiä. Myös uusiutumisriski on suurempi, ja taudin uusiutumisaikataulu selkeästi tavanomaista nopeampi; eli jopa parin vuoden aikana sormia koukkuun kurova juoste voi kasvaa takaisin ja aiheuttaa yhtä hankalan toiminnallisen häiriön sormien ojennuksen rajoittumisen vuoksi. 

Väitöskirjatyössä pyrittiin tutkimaan ja vertailemaan sairastuneen kudoksen histologisia ja geneettisiä muutoksia terveeseen kudokseen ja keskenään, ja löytämään mahdollisia kudosmarkkereita, joiden perusteella voitaisiin määrittää, onko kuroumatauti aggressiivisempi luonteeltaan. Tällöin voitaisiin suunnitella hoitoa etukäteen ja esimerkiksi varautua uusiutumisriskiin, miettiä hoitovaihtoehtoja ja arvioida niiden aikataulua. Työssä pyrittiin myös selvittelemään taudin luonnetta syvällisemmin geenitason tutkimuksilla.

Väitöstyössä voitiin todeta immunohistokemiallisilla värjäyksillä aggressiivisen sairastuneen kudoksen olevan soluisampaa ja sisältävän tiettyjä kudosaineita enemmän kuin tavanomaisemmin etenevässä sairastuneessa kudoksessa. Mikrosirututkimuksella voitiin todeta kämmenkalvokurouman affisoiman kudoksen sisältävän runsaasti geenimuutoksia, ja muutoksia myös proteiinitasolla. Uutena löydettiin ROR2 proteiini, joka ottaa osaa monenlaisiin tapahtumiin solussa ja on mukana säätelemässä myös esimerkiksi solujen lisääntymistä ja jakautumista. ROR2 on mukana myös säätelemässä sidekudossairauksien kehittymistä, jollainen kämmenkalvon kuroumatautikin on. Mikrosirututkimuksessa ei väitöskirjatyössä voitu osoittaa kromosomien määrässä muutoksia sairauteen liittyen. Tämä tutkimustulos ei poissulje määrällisesti vähäisiä muutoksia, eli < 50 % kromosomipainosta tapahtuvia geenimäärän muutoksia.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti, käsikirurgian erikoislääkäri Minna Forsman väittelee Oulun yliopistossa 13.5.2016. Käsikirurgian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Histological characteristics and gene expression profiling of Dupuytren's disease (Kämmenkalvon kuroumataudin histologiset ja geneettiset löydökset). Vastaväittäjänä toimii dosentti Martti Vastamäki Helsingin yliopistosta ja kustoksena dosentti Jorma Ryhänen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan luentosalissa F101, Aapistie 7A, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:                                                                        
Lääketieteen lisensiaatti, käsikirurgian erikoislääkäri Minna Forsman

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kirurgia
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1167-1

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs