Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Isotooppien ja molekyylien hyödyntäminen kosmisten säteiden tutkimuksessa

Oulun yliopisto

Väitös: Isotooppien ja molekyylien hyödyntäminen kosmisten säteiden tutkimuksessa

Tiedote.
Julkaistu: 29.09.2016 klo 10:54
Julkaisija: Oulun yliopisto

Kosmiset säteet ovat Linnunradasta ja Auringosta tulevia, lähes valon nopeudella liikkuvia energeettisiä hiukkasia. Kosmisista säteistä on suoria havaintoja vasta noin 100 vuoden ajalta, mutta niitä on mahdollista tutkia epäsuorasti mittaamalla niiden tuottamien radioaktiivisten isotooppien pitoisuuksia esimerkiksi jääkerrostumista ja puurenkaista. Kyseiset isotoopit ovat varastoituneet näihin luonnonarkistoihin satoja tai jopa tuhansia vuosia sitten.

Tämä väitöstutkimus keskittyy erityisesti tarkastelemaan kosmisten isotooppien muodostumista Maan ilmakehässä ja kuukivissä. Tutkimme myös sitä, voiko Antarktiksen jäässä olevaa nitraattia, joka on syntynyt kemiallisten reaktioiden seurauksena eikä ydinreaktioilla kuten isotoopit, käyttää kosmisten säteiden tutkimuksessa.

Olemme käyttäneet tietokonesimulaatioita tutkiaksemme isotooppien muodostumista kosmisten säteiden seurauksena. Olemme julkaisseet tarkkoja ja yksityiskohtaisia malleja, joita tieteellinen yhteisö tarvitsee auringon, ilmakehän ja muidenkin alojen tutkimusta varten. Olemme löytäneet Antarktiksen nitraattidatasta selkeän, tuhansien vuosien aikaskaalan signaalin, joka on peräisin kosmisista säteistä. Tämä tulos on merkittävä myös geofysiikan ja avaruusilmaston tutkimukselle. Tämän väitöskirjan tulokset tulevat tarkentamaan kosmisten säteiden rekonstruktuointia, mikä on tärkeää ymmärtääksemme paremmin aurinkofysiikkaa ja avaruusilmastoa.

- - -

Master of Science Stepan Poluianov väittelee Oulun yliopistossa 7.10.2016. Avaruusfysiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Proxies for long-term cosmic ray variability (Kosmisten säteiden pitkäaikaisen vaihtelun tutkimisen tavoitteet). Vastaväittäjänä toimii professori Mads Faurschou Knudsen Aarhusin yliopistosta Tanskasta ja kustoksena professori Ilya Usoskin Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa L7 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Stepan Poluianov

Syntymäaika ja -paikka: 1986 Murmansk, Venäjä

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, Sodankylän geofysiikan observatorio

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, avaruusfysiikka

Väittelijän yhteystiedot:
044 980 8115
stepan.poluianov@oulu.fi

- - -

* * * * * * * * * *
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 091

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs