Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Ihmisen solun pintaproteiinin tuotto

Oulun yliopisto

Väitös: Ihmisen solun pintaproteiinin tuotto

Tiedote.
Julkaistu: 22.02.2016 klo 10:19
Julkaisija: Oulun yliopisto

Pitkälle kehittynyt kommunikaatioverkosto on välttämätön monimutkaisten eliöiden normaaleille toiminnoille. Ihmiskehon solut kommunikoivat toistensa kanssa viestikemikaalien, kuten hormonien ja hermovälittäjäaineiden avulla. Solut käyttävät viestikemikaalien sisältämän informaation käsittelyyn solukalvossa sijaitsevia G-proteiinikytkentäisiä reseptoreita. G-proteiinikytkentäiset reseptorit ovat luonnon monikäyttöisimpiä kemiallisia sensoreita. Mm. näkö-, haju- ja makuaistit välittyvät näiden reseptorien kautta.

Ihmisellä tunnetaan yli 800 G-proteiinikytkentäistä reseptoria koodaavaa geeniä. Adenosiinireseptori A3 on G-proteiinikytkentäinen reseptori, joka liittyy sairauksien, kuten nivelreuman, glaukooman, syövän, tulehduksen ja iskemian hoitoon. Lääkekehityksessä kohdemolekyylin 3D-rakenne on tunnettava. Tässä tutkimuksessa tuotimme ihmisen A3-reseptoria hyönteissoluissa ja puhdistimme sen kromatografisia tekniikoita käyttäen. Reseptorin 3D-rakenteen määritys vaatii kuitenkin vielä lisätutkimuksia.

- - -

Master of Science Rahul Nanekar väittelee Oulun yliopistossa 26.2.2016. Biokemian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Biochemical and biophysical studies on adenosine receptors and their interaction partners (Adenosiinireseptorien ja niiden interaktiokumppaneiden biokemiallinen ja biofysikaalinen tutkimus). Vastaväittäjänä toimii dosentti Vesa Hytönen Tampereen yliopistosta ja kustoksena tohtori Veli-Pekka Jaakola (Novartis Institute for Biomedical Research, Basel, Sveitsi). Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa (101A, Aapistie 5A) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Rahul Nanekar

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, biokemia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
rahul.nanekar@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1102-2

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs