Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Identiteettityö auttaa opettajaopiskelijoita, joilla on kielteisiä kokemuksia matematiikasta

Oulun yliopisto

Väitös: Identiteettityö auttaa opettajaopiskelijoita, joilla on kielteisiä kokemuksia matematiikasta

Tiedote.
Julkaistu: 06.10.2014 klo 12:50
Julkaisija: Oulun yliopisto

"Tunsin itseni sairaaksi kun näin matematiikan vihkoni. Se oli tyhmin oppiaine." Näin eräs luokanopettajaopiskelija kuvaili tuntemuksiaan. Valitettavasti on monia, jotka eivät pidä matematiikasta, tai jopa pelkäävät sitä, ja joiden mielestä matematiikan opetus tuntuu epämukavalta.

Tutkimukset osoittavat, että omaan kouluaikaan liittyvillä kokemuksilla on keskeinen merkitys luokanopettajaopiskelijoiden matemaattiselle identiteetille. Lisäksi on todettu, että opetamme mitä me olemme. Tämä tarkoittaa sitä, että joidenkin luokanopettajaopiskelijoiden kielteiset kokemukset kouluajalta voivat estää heitä tulemasta hyviksi matematiikan opettajiksi. Keskeinen kysymys kuuluukin, millä tavalla opettajankoulutuksessa autetaan näitä opiskelijoita tekemään identiteettityötä.

Väitöskirjassa tähän kysymykseen vastattiin tarkastelemalla matemaattista identiteettityötä suomalaisten ja slovenialaisten luokanopettajaopiskelijoiden kokemusten kautta. Erityinen huomio kohdistettiin siihen, millainen merkitys kasvatuksellisilla konteksteilla on luokanopettajaopiskelijoiden matemaattisessa identiteettityössä.

Tuloksista ilmenee merkittävää samankaltaisuutta luokanopettajaopiskelijoiden omaan kouluaikaan liittyvissä muistoissa. Yllättävä tulos oli se, että suomalaisten ja slovenialaisten tapausten kohdalla heidän luokanopettajakoulutuksen aikainen identiteettityönsä erosi huomattavasti toisistaan, erityisesti tulevaan matematiikan opetukseen liittyvien ennakko-odotusten osalta. Voidaankin kysyä, miksi opettajaopiskelijoiden tulevaisuuteen liittyvät odotukset olivat niin erilaisia, vaikka heidän aiemmat kokemuksensa olivat niin samantyyppisiä. Väitöskirjan mukaan erojen pääsyynä ovat nähtävästi erilaiset painotukset ja käytänteet opettajankoulutuksen matematiikan pedagogisissa opinnoissa.

Tutkimus osoittaa, että opettajankoulutuksen aikana on tärkeää ottaa huomioon opiskelijoiden identiteettityö. Keskeisenä osana tätä prosessia on auttaa opettajaopiskelijoita käsittelemään kouluaikaisia kokemuksiaan. Sillä, että omaan kouluaikaan liittyviä kokemuksia ei oteta huomioon, voi olla kielteisiä heijastuksia opettajaopiskelijoiden tulevaan matematiikan opetukseen. Tutkimuksen teorian kannalta merkittävä anti on termin "matemaattinen identiteettityö" käsitteellistäminen.

- - -

Master of Elementary Education Sonja Lutovac väittelee Oulun yliopistossa 10.10.2014. Kasvatustieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on From memories of the past to anticipations of the future. Pre-service elementary teachers’ mathematical identity work (Menneistä kohti tulevaa. Luokanopettajaopiskelijoiden matemaattinen identiteettityö). Vastaväittäjänä toimii dosentti Anu Laine Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Raimo Kaasila. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kaljusensalissa (KTK 112) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:                                   
Master of Elementary Education Sonja Lutovac

Syntymäaika ja -paikka:
1983 Maribor, Slovenia

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2002, Prva gimnazija, Maribor

Tiedekunta ja laitos:
Kasvatustieteiden tiedekunta, kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
sonja.lutovac@triera.net
+358(0)40 3716348

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0554-0

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs