Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Hyvä kunto suojaa penkkiurheilijaa

Oulun yliopisto

Väitös: Hyvä kunto suojaa penkkiurheilijaa

Tiedote.
Julkaistu: 09.11.2015 klo 13:23
Julkaisija: Oulun yliopisto

Jännittävän urheilutapahtuman seuraamisen on havaittu hieman lisäävän sydänongelmia erityisesti sepelvaltimotautipotilailla. Syyt eivät ole selvillä. Tutkimuksen kohteena oli Oulun Kärppien jääkiekon mestaruussarjan pudotuspelien seuraamisen vaikutus sepelvaltimotautipotilaisiin ja terveisiin jääkiekkofaneihin. Verenkiertoa, autonomisen hermoston toimintaa, veren stressihormonien ja tulehdusta kuvaavien tekijöiden muutoksia sekä veren hyytymisistä mitattiin jäähallissa kiihkeää ottelua seuratessa. Lisäksi mitattiin tutkittavien henkilöiden fyysinen kunto polkupyörätestillä.

Aiemmin jännityksen aiheuttamia elimistön muutoksia on tutkittu keinotekoisesti laboratorioympäristössä. Tässä tutkimuksessa stressireaktioita mitattiin ensimmäistä kertaa todellisessa arkielämän tilanteessa.

Potilaiden verenpaineet kohosivat merkitsevästi tuntia ennen jääkiekkopeliä ollen koholla vielä tunnin ajan pelin jälkeen kontrollipäivään (ei pelipäivä) verrattuna. Ottelun aikana sepelvaltimotautipotilaiden verenpaineen keskiarvo oli 180/103 mmHg. Pelin aikana yksittäinen korkein arvo oli 220/120 mmHg. Sydämen syke oli korkeampi pelin ajan pysyen koholla kahden tunnin ajan pelin jälkeen. Lisäksi sydäntä suojaava sydämen sykevaihtelu heikentyi pelin aikana kontrollipäivään verrattuna.

Veren stressihormonit ja tulehdusta kuvaavat muuttujat nousivat pelin aikana, mutta veren hyytymistekijät eivät muuttuneet. Potilailla muutokset olivat suurempia kuin terveillä. Lisäksi ottelun aikana sydämen sykevaihtelu laski potilailla, mutta ei muuttunut terveillä tutkittavilla. Polkupyörätestin maksimaalinen suorituskyky oli yhteydessä jääkiekkopelin aikana mitattuun verisuonten supistusta aiheuttavaan stressihormoniin (endothelin-1). Mitä parempi oli fyysinen kunto, sen matalammat endothelin-1-arvot mitattiin jääkiekkopelin aikana.

Yhteenvetona todetaan autonomisen hermoston muutosten ja verisuonten supistumisen voivan osittain selittää sydäntapahtumien lisääntymisen vapaa-ajan tunne-elämyksessä. Jääkiekkopelin jännitys muuttaa sepelvaltimoiden repeämisherkkyyttä kuvaavia tekijöitä. Hyvä fyysinen suorituskyky oli yhteydessä pienempään stressireaktioon jääkiekkopelin aikana ja näin ollen hyvä fyysinen suorituskyky voi suojata jännityksen aiheuttamilta sydänongelmilta. 

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Olli-Pekka Piira väittelee Oulun yliopistossa 13.11.2015. Kardiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Effects of emotional excitement on cardiovascular regulation (Jännityksen vaikutus verenkierron säätelyyn). Vastaväittäjänä toimii professori Juhani Airaksinen Turun yliopistosta ja kustoksena professori Heikki Huikuri. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 10 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Olli-Pekka Piira

Syntymäaika ja -paikka:
1970 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1989, Oulun normaalikoulu

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopistollinen sairaala
08 315 3677

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kardiologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
044 505 7494

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0970-8

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs