Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Hiilinanoputkipohjaisten katalyyttien stabiilius. Valmistuksesta sovelluksiin

Oulun yliopisto

Väitös: Hiilinanoputkipohjaisten katalyyttien stabiilius. Valmistuksesta sovelluksiin

Tiedote.
Julkaistu: 11.03.2016 klo 09:23
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjassa tutkittiin hiilinanoputkia sekä titaanidioksidinanojohtimia, yksiulotteisia nanomateriaaleja, ja verrattiin niiden rakenteellista ja toiminnallista stabiiliutta perinteisiin vastineisiin.  Jopa 90 % kaikista materiaalien valmistus- ja jalostusreaktioista on katalyyttisia prosesseja, minkä vuoksi uusien ja kestävämpien katalyyttimateriaalien kehitys on jatkuvasti käynnissä. Katalyyttitukimateriaalin pilaantuminen ja katalyyttinanopartikkelien koon kasvaminen johtavat siihen, että katalyyttiset materiaalit eivät enää toimi, mikä voi aiheuttaa sekä vakavia taloudellisia että ympäristöhaittoja.

Hiilipohjaisista tukimateriaaleista hiilinanoputket osoittautuivat perinteisiä hiilipohjaisia tukimateriaaleja lämpötilakestävämmäksi, mutta olivat kuitenkin herkempiä korkeille lämpötiloille kuin metallioksidi tukimateriaalit. Tutkimuksissa selvisi, että hiilinanoputkipohjaiset katalyytit voivat menettää aktiivisuutensa tukimateriaalin katalyyttisen hapettumisen tai hajoamisen vuoksi jo kohtalaisissa lämpötiloissa. Tämä asettaa rajoitteita hiilinanoputkipohjaisten katalyyttien käyttöolosuhteille.

Valmistettuja nanomateriaaleja käytettiin onnistuneesti kolmessa eri sovelluksessa: 1) vedyn valmistuksessa etanolista höyryreformointireaktiolla, 2) hienokemikaalien valmistuksessa sitraalin vedytyksellä sekä 3) elektrodimateriaalina superkondensaattorissa. Sekä hiilinanoputki- että TiO2-nanojohdinpohjaiset katalyytit toimivat testatuissa katalyyttisissa reaktioissa paremmin kuin niiden perinteiset vastineet. Superkondensaattorisovelluksessa hiilinanoputkien ominaiskapasitanssia onnistuttiin nostamaan kasvattamalla putkien ominaispinta-alaa yksinkertaisella hapetusreaktiolla.

- - -

Filosofian maisteri Anne-Riikka Rautio väittelee Oulun yliopistossa 18.3.2016. Elektroniikan materiaalien ja komponenttien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on On the stability of carbon nanotube and titania nanowire based catalyst materials: from synthesis to applications (Hiilinanoputki- ja titaanidioksidinanojohdinpohjaisten katalyyttien stabiilius: Synteesistä sovelluksiin). Vastaväittäjinä toimivat professori Saikat Talapatra (Southern Illinois University, USA) ja dosentti Toni Kinnunen (Oulun yliopisto). Kustoksena toimii professori Krisztian Kordas Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Anne-Riikka Rautio

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta / Mikroelektroniikan tutkimusyksikkö
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
040 755 7102
anneriik@ee.oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1106-0

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs