Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Heinäkasvit uuden sukupolven biotuotetehtaan raaka-aineeksi

Oulun yliopisto

Väitös: Heinäkasvit uuden sukupolven biotuotetehtaan raaka-aineeksi

Tiedote.
Julkaistu: 30.11.2015 klo 12:55
Julkaisija: Oulun yliopisto

Heinäkasvien teollinen hyödyntäminen on länsimaissa vähäistä, vaikka raaka-ainetta on saatavilla runsaasti. Heinäkasvit sisältävät komponentteja, jotka haittaavat joko materiaalin prosessointia tai ovat haitallisia lopputuotteen ominaisuuksille.

Väitöskirjatyössä pystyttiin erottamaan vehnästä valmistettu sellu jakeisiin, joilla oli erilaiset solujen ominaisuudet sekä kemiallinen koostumus. Näin ollen haitallisia komponentteja saadaan erotettua päävirrasta ja lopputuotteen ominaisuuksia parannettua. Eri jakeet voidaan prosessoida niille optimoiduilla parametreilla, jolloin nykyisin esiintyviltä ongelmilta voidaan välttyä.

Työssä tutkittiin heinäkasvien käyttöä paperin valmistukseen, mutta jakeista on myös mahdollista rikastaa uusia tuotteita aiempaa kustannustehokkaammin. Näin heinäkasveja raaka-aineena käyttävän biotuotetehtaan tuotevalikoimaa saadaan laajennettua ja jätevirtoja minimoitua.

- - -

Diplomi-insinööri Mikko Karjalainen väittelee Oulun yliopistossa 4.12.2015. Prosessitekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Studies on wheat straw pulp fractionation – Fractionation tendency of cells in pressure screening, hydrocyclone fractionation and flotation (Tutkimuksia vehnäsellun fraktioinnista – Solujen fraktioituminen painelajittelussa, hydrosyklonifraktioinnissa ja flotaatiossa). Vastaväittäjänä toimii professori Leena Paavilainen Luonnonvarakeskuksesta ja kustoksena professori Mirja Illikainen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Wetteri-salissa (IT115) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Mikko Karjalainen

Syntymäaika ja -paikka: 1977 Taivalkoski

Tiedekunta ja laitos:
Teknillinen tiedekunta, kuitu- ja partikkelitekniikka
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
040 546 1129
mikkokarjalainen@outlook.com

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1006-3

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs