Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Hahmontunnistusproteiinit ruuansulatuskanavassa ja Barrettin oireyhtymässä

Oulun yliopisto

Väitös: Hahmontunnistusproteiinit ruuansulatuskanavassa ja Barrettin oireyhtymässä

Tiedote.
Julkaistu: 29.09.2016 klo 10:48
Julkaisija: Oulun yliopisto

Ruokatorven adenokarsinooma on länsimaissa nopeasti yleistyvä syöpätyyppi. Tämän syöpätyypin tärkein riskitekijä on Barrettin oireyhtymä, jossa ruokatorven normaali limakalvo muuntuu suolistotyyppiseksi limakalvoksi. Se kehittyy pitkään jatkuneen refluksitaudin pohjalta, jossa hapanta mahalaukun sisältöä pääsee nousemaan ruokatorven puolelle.

Ruuansulatuskanavassa on suuri määrä bakteereja, sieniä ja viruksia, jotka muodostavat yhdessä ruuansulatuskanavan mikrobiomin. Normaalin mikrobiomin muutokset ovat yhteydessä usean eri ruuansulatuskanavan syövän synnyssä ja myös Barrettin oireyhtymän muodostumiseen.

Tollin kaltaiset reseptorit (TLR) ovat luontaisen immuniteetin hahmontunnistusproteiineja, jotka osallistuvat bakteerien ja virusten tunnistukseen ja sääntelevät immuunivastetta sekä normaalitilanteessa että syövissä. Väitöskirjassa tutkitaan ruuansulatuskanavan mikrobiomin ja syövän vaikutuksia suoliston normaalien solujen TLR:ien toimintaan. Lisäksi selvitetään TLR:ien syöpää edistäviä vaikutuksia Barrettin oireyhtymän muuntuneessa limakalvossa, syövän esiasteessa ja syövässä. Tutkimusmateriaalina käytetään potilaskohortista ja elinluovutuksista peräisin olevia potilasnäytteitä sekä normaalien ja bakteerittomien hiirien näytteitä.

Tulokset osoittavat, että TLR:ää tuotetaan myös bakteerittomassa ruuansulatuskanavassa, ja TLR:n aktiivisuus oli merkittävästi voimakkaampaa ohutsuolessa kuin paksusuolessa normaaleilla hiirillä ja ihmisillä. Tätä eroa ei havaittu bakteerittomilla hiirillä. Potilaskohortilla osoitimme, että TLR:ien aktiivisuus kasvaa lineaarisesti kohti syövän esiastetta Barrettin oireyhtymässä. TLR4:n korkea tuotto solulimassa ja tumassa, sekä TLR8:n tuotto tumassa ovat yhteydessä etäpesäkkeitä lähettävään tautiin ja huonoon ennusteeseen.

Tulosten perusteella bakteerit näyttävät heikentävän TLR:ien toimintaa suolistossa. Lisäksi kaikilla tutkituilla TLR:illä (1–9) näyttää olevan osuutta syövän esiasteiden etenemisessä kohti syöpää. TLR1, TLR4 ja TLR8 ovat mahdollisia tulevaisuuden syövän ennustetta arvioivia merkkiaineita ja hoidollisia kohteita ruokatorven adenokarsinoomassa.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Heikki Huhta väittelee Oulun yliopistossa 7.10.2016. Patologian ja kirurgian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Toll-like receptors in Alimentary tract -special reference to Barrett’s esophagus (Tollin kaltaiset reseptorit ruuansulatuskanavassa ja Barrettin ruokatorvessa). Vastaväittäjänä toimii professori Veli-Matti Kosma Itä-Suomen yliopistosta Kuopiosta ja kustoksena professori Tuomo Karttunen Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla anatomian luentosalissa A101 (Aapistie 7A) kello 10.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Heikki Huhta

Syntymäaika ja -paikka: 1989 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2008, Kempeleen lukio

Nykyinen työpaikka:
Lapin sairaanhoitopiiri, Operatiivinen tulosalue
016 3281

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta / Syövän ja translationaalisen lääketieteen tutkimusyksikkö, patologia

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1339-2

* * * * * * * * * *
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 091

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs