Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Estrogeenin ja purentarasituksen vaikutus leukanivelrustoon

Oulun yliopisto

Väitös: Estrogeenin ja purentarasituksen vaikutus leukanivelrustoon

Tiedote.
Julkaistu: 23.02.2015 klo 12:27
Julkaisija: Oulun yliopisto

Estrogeenin ja purentarasituksen vaikutus leukanivelrustoon

Leukanivel on synoviaalinivel, joka liittää alaleuan kalloon. Alaleuan nivellisäkkeen eli kondyylin päässä oleva rustokerros toimii sekä kasvu- että nivelrustona. Purentavoimat välittyvät kondyylirustoon, ja kuormituksen määrä on riippuvainen ruoan kovuusasteesta. Kondyylirusto toimii kuormituksen vastaanottajana yhdessä nivelvälilevyn kanssa.

Purentaelimistön toimintahäiriöihin kuuluu laaja joukko patologisia tiloja, joihin liittyy kipua ja dysfunktiota purentaelimistössä. Potilaista suurin osa on naisia ja heillä on oireita sekä sairauden kliinisiä tunnusmerkkejä enemmän kuin miehillä. Sukupuolijakaumasta johtuen on arveltu, että naissukupuolihormoni estrogeenilla voisi olla vaikutusta leukanivelmuutosten patogeneesiin. Tällä hetkellä tietoa on hyvin vähän siitä, miten estrogeeni vaikuttaa leukanivelrustoon.

Työssä on tutkittu estrogeenin ja erilaisen purentarasituksen vaikutusta leukanivelruston rakenteeseen sekä ruston eri komponenttien määrään.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että estrogeeni ja muunneltu purentarasitus vaikuttavat leukanivelrustoon. Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta voidaan arvioida näiden muutosten merkitsevyys ja erityisesti niiden yhteys leukanivelen toimintahäiriöihin.

 - - -

Hammaslääketieteen lisensiaatti Marko Orajärvi väittelee Oulun yliopistossa 27.2.2015. Hampaiston kehitys- ja oikomisopin alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Effect of estrogen and dietary loading on rat condylar cartilage (Estrogeenin ja purentarasituksen vaikutus rotan leukanivelrustoon). Vastaväittäjänä toimii professori Stavros Kiliaridis (Geneven yliopisto, Sveitsi) ja kustoksena professori Pertti Pirttiniemi. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa (101A) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Hammaslääketieteen lisensiaatti Marko Orajärvi

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, hammaslääketieteen laitos
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0737-7

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs