Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Energiatehokkaampaa hienojauhatusta teollisuusmineraaleille

Oulun yliopisto

Väitös: Energiatehokkaampaa hienojauhatusta teollisuusmineraaleille

Tiedote.
Julkaistu: 06.10.2014 klo 13:07
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstyössä on tutkittu kahden erilaisen teollisuusmineraalin märkähienojauhatusta helmimyllyllä. Työssä tutkitut teollisuusmineraalit olivat titaanidioksidi (TiO2) ja kalsiumkarbonaatti (CaCO3). Työssä keskityttiin tutkimaan muuttujia, jotka vaikuttavat jauhatuksen energiankulutukseen ja siihen, miten energiankulutusta saataisiin laskettua menettämättä mineraaleille vaadittuja ominaisuuksia.

2000-luvulla alle yhden mikrometrin partikkelit ovat herättäneet kiinnostusta ja niille on kehitetty uusia sovelluksia niiden suuren pinta-alan ja lujuuden ansiosta. Mineraalipartikkeleiden sovelluksia ovat esimerkiksi maalit, komposiitit, betonit, lääkkeet ja kemikaalit. Jauhatus märkähelmimyllyllä on useimmiten viimeinen prosessivaihe ennen partikkelien lisäämistä sovelluskohteeseen ja siinä saavutetaan partikkelien lopullinen partikkelikokojakauma. Hienojauhatus kuluttaa kuitenkin paljon energiaa. Jauhatuksen energiankulutus minimoidaan etsimällä optimioperointiparametrit kullekin jauhatusprosessille ja käyttämällä korkeinta mahdollista suspension kuiva-ainepitoisuutta. Suspension kuiva-ainepitoisuutta voidaan nostaa hallitsemalla partikkelien vuorovaikutuksia jauhatusapuaineilla.

Väitöstyössä löydettiin optimioperointiparametrit ja tehokas jauhatusapuaine titaanidioksidin jauhatukseen, joiden avulla energiankulutusta voitiin vähentää. Myös kalsiumkarbonaatille löydettiin tehokas, uudentyyppinen jauhatusapuaine, jonka avulla energiankulutusta saatiin vähennettyä. Lisäksi tällä uudentyyppisellä jauhatusapuaineella kalsiumkarbonaattipartikkelit saatiin jauhettua 26 nanometrin kokoon, joka on pienin koskaan aiemmin jauhamalla saavutettu koko CaCO3-partikkeleille. 

- - -

Diplomi-insinööri Katja Ohenoja väittelee Oulun yliopistossa 10.10.2014. Prosessitekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Particle size distribution and suspension stability in aqueous submicron grinding of CaCO3 and TiO2 (Partikkelikokojakauma ja lietteen stabiilisuus CaCO3:n ja TiO2:n vesipohjaisessa submikronijauhatuksessa). Vastaväittäjänä toimii professori Kari Heiskanen Aalto-yliopistosta ja kustoksena professori Jouko Niinimäki. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa IT 116 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Katja Ohenoja

Syntymäaika ja -paikka:
1984 Sodankylä

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2013 Sodankylän lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, prosessi- ja ympäristötekniikka, kuitu- ja partikkelitekniikan laboratorio
0294 482 395

Tiedekunta ja laitos:
Teknillinen tiedekunta, prosessi- ja ympäristötekniikka, kuitu- ja partikkelitekniikan laboratorio
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
katja.ohenoja@oulu.fi
0400 428 990

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0550-2

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs