Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: EMMA-koe mittaa varmennetusti

Oulun yliopisto

Väitös: EMMA-koe mittaa varmennetusti

Tiedote.
Julkaistu: 03.11.2014 klo 13:17
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstyö käsittää kosmisia säteitä mittaavan EMMA-kokeen suunnittelua, rakentamista ja toiminnan varmentamista. Pyhäsalmen kaivokseen 80 metrin syvyydelle rakennettu EMMA-koe on maanalainen hiukkasilmaisinverkosto, jolla mitataan myonihiukkasia, jotka syntyvät, kun avaruudesta kulkeutuva kosminen säde tuottaa ilmakehässä hiukkaskuuron. Myonimittausten pohjalta tutkitaan kosmisten säteiden alkuainekoostumusta ja alkuperää.

Työssä esitetään kokeen suunnitteluperiaatteet sekä koetta varten kehitettyjä analyysimenetelmiä. Työssä kuvataan koelaitteiston tekniset yksityiskohdat ja sen käyttökuntoon laitto. Mittausten analysointi osoittaa, että koejärjestely mittaa suunnitelmien mukaisesti ja että mitatut myonimäärät viittaavat kosmisten säteiden alkuainekoostumuksen muutokseen tutkitulla energia-alueella. Jatkotutkimuksia tarvitaan ja tätä varten kokeen suorituskykyä parannetaan tavoilla, jotka työssä myös esitetään.

- - -

Filosofian maisteri Juho Sarkamo väittelee Oulun yliopistossa 7.11.2014. Fysiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Design, construction and commissioning of the EMMA experiment (EMMA-kokeen suunnittelu, rakentaminen ja toiminnan varmentaminen). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Bruno Alessandro (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, Italia) ja kustoksena professori Kalevi Mursula. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa TS 101 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Juho Sarkamo

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, fysiikka
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0569-4

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs