Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Eksperttilaulajien saksan ääntämisen monimuotoisuus

Oulun yliopisto

Väitös: Eksperttilaulajien saksan ääntämisen monimuotoisuus

Tiedote.
Julkaistu: 01.09.2016 klo 12:00
Julkaisija: Oulun yliopisto

Eksperttilaulajien saksan ääntäminen on monimuotoisempaa kuin ääntämisnormistot antavat olettaa. Havainto nousi esiin väitöstutkimuksesta, jossa tutkittiin 12 eksperttilaulajan, kuten esimerkiksi Soile Isokosken, Anne Sofie von Otterin ja Barbara Bonneyn, ääntämistä Robert Schumannin vuonna 1840 säveltämässä laulusarjassa Frauenliebe und Leben. Äänitteet, joista eksperttilaulajien saksan ääntämistä havainnoitiin, olivat vuosien 1950 ja 1997 väliseltä ajalta.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää 1) miten klassisen laulun ääntämiseen osoitetut saksan kielen ääntämisen oppaat ohjeistivat saksan ääntämistä, 2) miten eksperttilaulajat ääntävät saksaa ja 3) minkälaisiin ryhmiin eksperttilaulajat sijoittuvat. Sekä saksan kielen ääntämisen oppaista että eksperttilaulajien ääntämisestä havainnoitiin 11 saksan kielen elementtiä. Yhdeksän elementtiä keskittyi konsonantteihin ja kaksi elementtiä vokaaleihin. Auditiivisesti ihmiskorvalla tuotettua aineistoa analysoitiin tilastollisin menetelmin.

Tutkimuksen tuloksena oli havainto, että saksan kielen ääntämisen oppaat ja eksperttilaulajien ääntäminen ovat lisänneet monimuotoisuutta saksan ääntämiseen omalla käytännöllään. Eksperttilaulajien osalta oli havainto, että eniten – kokonaisuutena tarkasteltuna – yhdenmukaisuutta ilmeni Brigitte Fassbaenderin ja Marjana Lipovšekin väliltä. Soile Isokosken ääntämisestä löytyi yhdenmukaisuutta muun muassa Janet Bakerin kanssa s-äänteen, Marjana Lipovšekin kanssa g-äänteen ja Tamara Takácsin kanssa verbien ääntämisen osalta. Eksperttilaulajien ryhmiin sijoittuminen oli maltillista. Soile Isokoski sijoittui neljästi samaan ryhmään Marjana Lipovšekin kuten myös Elly Amelingin kanssa. Useimmin samaan ryhmään sijoittuivat Irmgard Seefried ja Elly Ameling.

- - -

Kasvatustieteen lisensiaatti Nina Jokela väittelee Oulun yliopistossa 9.9.2016. Musiikkikasvatuksen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Saksan ääntäminen laulusarjassa Frauenliebe und Leben: Tutkimuskohteena eksperttilaulajat (Pronunciation of German in the song cycle Frauenliebe und Leben by professional singers). Vastaväittäjänä toimii professori Jukka Louhivuori Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena professori Juha Ojala Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kaljusensalissa (KTK 112) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Kasvatustieteen lisensiaatti Nina Jokela

Syntymäaika ja -paikka: 1967 Pori

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1986, Kaustisen musiikkilukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto
0294 48 4592

Tiedekunta ja laitos:
Kasvatustieteiden tiedekunta, musiikkikasvatus
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
044 555 7008
0294 48 4592
nina.jokela@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1312-5

* * * * * * * * * *

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 092

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs