Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Biokemiallinen ja geneettinen tutkimus hiivan mitokondrioiden ulkokalvon Om45p-proteiinista

Oulun yliopisto

Väitös: Biokemiallinen ja geneettinen tutkimus hiivan mitokondrioiden ulkokalvon Om45p-proteiinista

Tiedote.
Julkaistu: 01.12.2014 klo 12:27
Julkaisija: Oulun yliopisto

Hiivan mitokondrion ulkokalvolla on paljon Om45p-proteiinia. Vaikka tämä proteiini on tunnettu jo vuosikymmeniä, sen tehtävää ei tiedetä. Hiivan Om45p-proteiinin ilmentymisen estäminen ei aiheuta selvästi tunnistettavaa muutosta hiivan toiminnassa. Ei myöskään tunneta toista proteiinia, jonka toiminta tiedettäisiin ja joka muistuttaisi aminohappojärjestykseltään Om45p:tä.

Väitöstyössä pyrittiin selvittämään Om45p-proteiinin ominaisuuksia ja toimintaa solussa monenlaisten biokemiallisten, geneettisten ja molekyylibiologisten tutkimusmenetelmien avulla. Työssä eristettiin useita synteettisesti letaaleja hiivakantoja, joiden kasvu on riippuvainen Om45p:sta. Nämä kannat mahdollistivat sellaisten Om45p-muunnelmien etsimisen, jotka eivät sallineet eristettyjen hiivakantojen kasvua. Jatkokokeiden tulokset osoittivat, että Om45p vaikuttaa solun mitokondrioiden muotoon, mitokondrioiden sisäkalvon rakenteeseen ja mitokondriaalisen DNA:n määrän ylläpitoon.

- - -

Master of Science Antonina Shvetsova väittelee Oulun yliopistossa 5.12.2014. Biokemian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Genetic and biochemical studies on the yeast mitochondrial outer membrane protein Om45p (Biokemiallinen ja geneettinen tutkimus hiivan mitokondrioiden ulkokalvon Om45p-proteiinista). Vastaväittäjänä toimii professori Benedikt Westernmann (Zellbiologie Universität Bayreuth, Saksa) ja kustoksena dosentti Ulrich Bergmann Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa lääketieteellisen tiedekunnan luentosalissa F 101 (Aapistie 7) kello 9.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Antonina Shvetsova

Syntymäaika ja -paikka:
1984 Murmansk

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2006, Petrozavodsk State University

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto
0294 481 191

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, biokemia
0294 481 200

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs