Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Avustava teknologian vanhusten kodin askareiden tukena

Oulun yliopisto

Väitös: Avustava teknologian vanhusten kodin askareiden tukena

Tiedote.
Julkaistu: 14.12.2015 klo 11:10
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjassa on tutkittu, kuinka vanhukset kykenevät käyttämään pöytään projisoitua käyttöliittymää. Tutkimuksessa kehitetyn järjestelmän avulla voidaan projisoida digitaalista tietoa kuten käyttöliittymiä tai opasteita kodin eri pintoihin ja esineisiin. Projisoitu tieto avustaa ja opastaa usein muistiongelmista tai fyysisistä rajoitteista kärsiviä vanhuksia eri askareissa.

Kaksoistohtorintutkintoon tähtäävä suomalais-japanilainen väitöstyö keskittyi tutkimaan muistiongelmaisten vanhusten projektiojärjestelmän käyttöä eri hoitokodeissa. Pääpaino oli uusien tietoteknisten projektiopohjaisten järjestelmien käyttöliittymien suunnittelun parantamisessa ja projektion käytön hyödyissä.

Väestön ikääntyminen on tuonut haasteita eri maiden kyvyille mahdollistaa vanhusten hyvinvointi itsenäisesti omassa kodissa. Vanhusten määrä myös Suomessa kasvaa suhteessa muihin ikäryhmiin ja moni ikääntyvä ihminen kokee päivän askareissa enenevissä määrin haasteita muistiongelmien lisääntyessä ja fyysisten kykyjen heikentyessä. Tarjolla olevan avustavan hoitohenkilökunnan määrän ei arvioida jatkossa riittävän. Teknologia voi tarjota tähän ongelmaan helpotusta avustamalla vanhusväestöä tietyissä arjen askareissa.

Ongelmana on se, että teknologian käytön suunnittelussa ei usein oteta huomioon iäkkäiden tietotekniikan käyttäjien tarpeita. Muistiongelmat vaikeuttavat uuden oppimista ja laitteiden pieni koko voi esimerkiksi tuoda ongelmia käsittelyyn ja luettavuuteen, jos käyttäjän näkökyky on rappeutunut tai käsien toimintakyky heikentynyt.

Projisoimalla informaatio isossa koossa kodin eri pinnoille ja tarjoamalla iäkkäille käyttäjille heidän tarpeisiinsa soveltuvia käyttöliittymiä voidaan teknologian mahdollisuuksia siirtää myös vanhusten käyttöön. Kodin avustavan teknologian avulla voitaisiin vähentää avustavan hoitohenkilökunnan taakkaa ja ennen kaikkea mahdollistaa vanhusten asuminen omissa kodeissaan ilman laitoshoitoa. 

- - -

Filosofian maisteri Jaakko Hyry väittelee Oulun yliopistossa 18.12.2015. Tietojenkäsittelytieteiden alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Designing projected user interfaces as assistive technology for the elderly (Projektiopohjaisten käyttöliittymien suunnittelu vanhusten teknologisiksi apuvälineiksi). Vastaväittäjänä toimii professori Tsuyoshi Yamamoto Hokkaidon yliopistosta Japanista ja kustoksena professori Petri Pulli. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Wetteri-salissa (IT115) kello 13.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Jaakko Hyry

Syntymäaika: 1976

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietojenkäsittelytieteiden laitos
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
jaakko.hyry@gmail.com

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1070-4

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs