Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Arkkitehti ja yhteiskunta. Erkki Koiso-Kanttilan (1914–2006) ura funktionalismista rationalismiin

Oulun yliopisto

Väitös: Arkkitehti ja yhteiskunta. Erkki Koiso-Kanttilan (1914–2006) ura funktionalismista rationalismiin

Tiedote.
Julkaistu: 01.12.2014 klo 12:35
Julkaisija: Oulun yliopisto

Arkkitehti, professori, Oulun yliopiston rehtori Erkki Koiso-Kanttila teki merkittävän elämäntyön suunnittelijana, suunnittelunohjaajana, opettajana ja rakentamisen johtotehtävissä. Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu hänen uransa rakentumista ja hänen suunnitteluideologiansa kehitystä suhteessa suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen ja ennen kaikkea yhteiskunnan arkkitehdin uralle asettamiin haasteisiin.

Koiso-Kanttilan ura muotoutui mielenkiintoisella tavalla Suomen lähihistorian merkittävien tapahtumien kautta: sota-aika, pohjoisimman Suomen jälleenrakentaminen, hyvinvointiyhteiskunnan luominen ja siihen liittynyt koulu- ja vanhainkotirakentaminen sekä koulutusmahdollisuuksien tasa-arvoistaminen, johon liittyi alueellistamisen mukanaan tuoma yliopistorakentaminen. Koiso-Kanttilan suunnittelutöiden ja hänen urallaan tekemiensä valintojen perusteella häntä voi luonnehtia yhteiskunnalliseksi arkkitehdiksi, joka vastasi niihin haasteisiin ja tarttui niihin mahdollisuuksiin, joita yhteiskuntamme eri aikoina kohtasi tai tarjosi.

Tutkimuksessa tarkastellaan Erkki Koiso-Kanttilan työtä ja toimintaa vuodesta 1941 vuoteen 1982 eli diplomityöstä hänen Oulun yliopiston rakentamisen neuvottelukunnan puheenjohtajuudesta vetäytymiseensä ja eläkkeelle siirtymiseensä saakka. Arkkitehtuuri, rakentaminen ja arkkitehdin työ kuvastavat aina omaa aikaansa. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti arkkitehtuurin, rakentamisen ja yhteiskunnan vuorovaikutusta, eli sitä, millaisia haasteita ja tehtäviä yhteiskunta suunnittelijoille on eri aikoina tarjonnut ja miten suunnittelijakunta on pystynyt näihin haasteisiin vastaamaan.

- - -

Tekniikan tohtori, arkkitehti Anu Soikkeli väittelee Oulun yliopistossa 5.12.2014. Historian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Arkkitehti ja yhteiskunta. Erkki Koiso-Kanttilan (1914–2006) ura funktionalismista rationalismiin (Society calls, the architect responds. The career of Erkki Koiso-Kanttila (1914–2006) from functionalist to rationalist). Vastaväittäjänä toimii professori Marja Tuominen Lapin yliopistosta ja kustoksena dosentti Matti Salo. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kuusamonsalissa (YB 210) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Tekniikan tohtori, arkkitehti Anu Soikkeli

Syntymäaika ja -paikka:
1967 Rovaniemi

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1986, Korkalovaaran lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Humanistinen tiedekunta, historian oppiaine
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
040 865 5314
anu.soikkeli@oulu.fi

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs