Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Alkuvaiheen katetriablaatiohoito estää eteisvärinän uusiutumista lääkehoitoa tehokkaammin

Oulun yliopisto

Väitös: Alkuvaiheen katetriablaatiohoito estää eteisvärinän uusiutumista lääkehoitoa tehokkaammin

Tiedote.
Julkaistu: 26.10.2015 klo 13:53
Julkaisija: Oulun yliopisto

Katetriablaatiossa sydämen sähköistä toimintaa muokataan verisuoniteitse tehtävällä sydämen sisäisellä toimenpiteellä. Väitöstyössä arvioitiin alkuvaiheen ablaatiohoidon tehoa eteisvärinän uusiutumisen estossa ja hoidon turvallisuutta lääkehoitoon verrattuna. Ablaatio esti eteisvärinän uusiutumista lääkehoitoa tehokkaammin. Estovaikutus oli lisäksi pitkäkestoisempi. Haittatapahtumien määrässä ei ollut eroa hoitojen välillä, mutta osa ablaatiotoimenpiteeseen liittyneistä haitoista todettiin lääkehoidon haittavaikutuksia hankalammiksi.

Eteisvärinä on yksi yleisimmistä rytmihäiriöistä. Sille on luonteenomaista jatkuvasti vaihteleva ja epätasainen sydämen syke, mikä aiheuttaa usein hankalia oireita. Eteisvärinäkohtausten uusiutumista on perinteisesti estetty lääkehoidolla. Katetriablaatio on uudempi hoitomuoto ja sitä on tavallisimmin käytetty, mikäli lääkehoito on ollut tehotonta tai aiheuttanut haittoja.

Työssä kartoitettiin ja arvioitiin kaikki tutkimukset, joissa lääkehoitoa ja katetriablaatiohoitoa käytettiin satunnaistetusti alkuvaiheen hoitona oireisessa eteisvärinässä. Tutkimusten tiedot yhdistettiin yksittäistä tutkimusta vahvempien johtopäätösten tekemistä varten. Lisäksi arvioitiin suurimman tässä asetelmassa tehdyn tutkimuksen osalta yksityiskohtaisesti estohoitojen toteutumista sekä yksittäisen hoidon tehoa.

Toinen keskeinen väitöstyön tavoite oli eteisvärinän estohoidon onnistumiseen vaikuttavien uusien tekijöiden tunnistaminen. Asiaa selvitettiin kolmessa aineistossa. Löysimme muun muassa uuden eteisvärinän käynnistymishetkeen liittyvän ominaisuuden sydänsähkökäyrästä, mikä oli myös yhteydessä estohoidon huonompaan tehoon. Lisäksi eteisvärinä uusiutui useammin potilailla, joilla eteisvärinää havaittiin enemmän ennen estohoidon aloitusta.

Eteisvärinän katetriablaatio havaittiin siis lääkehoitoa tehokkaammaksi. Haasteena jatkossa on edelleen eteisvärinän katetriablaatiohoidon tehon ja turvallisuuden parantaminen, sekä toimenpiteestä hyötyvien potilaiden parempi tunnistaminen.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Antti Hakalahti väittelee Oulun yliopistossa 30.10.2015. Kardiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Efficacy and safety of radiofrequency catheter ablation in the treatment of atrial fibrillation (Eteisvärinän katetriablaatiohoidon tehokkuus ja turvallisuus). Vastaväittäjänä toimii professori Jian Chen Bergenin yliopistosta Norjasta ja kustoksena professori Pekka Raatikainen Itä-Suomen yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla anatomian luentosalissa A101 (Aapistie 7A) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Antti Hakalahti

Syntymäaika ja -paikka:
1979 Rovaniemi

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1998, Ounasvaaran lukio, Rovaniemi

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopistollinen sairaala

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kardiologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
anttika@student.oulu.fi
040 777 7497

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0950-0

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs