Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Akuutti akillesjänteen repeämä. Esiintyvyys ja hoito

Oulun yliopisto

Väitös: Akuutti akillesjänteen repeämä. Esiintyvyys ja hoito

Tiedote.
Julkaistu: 06.05.2016 klo 11:51
Julkaisija: Oulun yliopisto

Akillesjänne on ihmisen suurin ja vahvin jänne ja sen kunnollinen toiminta on edellytys normaalille kävelylle. Suurin osa akillesjänteen repeämistä syntyy urheilussa, erityisesti pallopeleissä. Tutkimuksessamme haluttiin selvittää akillesjänteen repeämän esiintyvyyttä, vertailla kahta erilaista leikkauksen jälkeistä hoitomenetelmää 11 vuotta vammasta ja vertailla leikkauksellisen ja ilman leikkausta toteutettavan hoidon tuloksia.

Akillesjänteen repeämien esiintyvyys oli 2.1/100 000 vuonna 1979 ja se kymmenkertaistui vuoteen 2011 mennessä. Nousua oli kaikissa ikäryhmissä. Urheiluun liittyvät repeämät lisääntyivät erityisesti jakson keskimmäisen 11-vuotisjakson aikana kun taas urheiluun liittymättömät repeämät lisääntyivät koko seurantajakson ajan.

Vertailtaessa kahta erilaista leikkauksen jälkeistä hoitomenetelmää todettiin, ettei potilaiden välillä ollut eroa kliinisissä mittareissa tai voimissa 11 vuotta vamman jälkeen. Vaikka potilastyytyväisyys oli hyvä, ei pohkeen voima palautunut normaaliksi edes 11 vuotta vamman jälkeen.

Vertailtaessa leikkauksella ja ilman leikkausta hoidettuja potilaita ei myöskään todettu eroja kliinisissä mittareissa, mutta kirurgisella hoidolla voima palautui hiukan nopeammin ja ero myös säilyi 18 kuukautta vammasta. Myös elämänlaatumittarilla mitattuna leikkauksella hoidetut olivat kivun ja fyysisen toiminnan osalta hiukan tyytyväisempiä. Suurimmalle osalle potilaista ilman leikkausta toteutettava hoito sopii erinomaisesti, mutta jotkut fyysisesti aktiiviset potilaat hyötynevät leikkaushoidosta.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Iikka Lantto väittelee Oulun yliopistossa 13.5.2016. Kirurgian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Acute achilles tendon rupture: Epidemiology and treatment (Akuutti akillesjänteen repeämä. Esiintyvyys ja hoito). Vastaväittäjänä toimii professori Heikki Kröger Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena professori Juhana Leppilahti. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 1 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Iikka Lantto

Syntymäaika ja -paikka: 1977 Oulu

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopstollinen sairaala
08 315 2841

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kirurgia

Väittelijän yhteystiedot:
050 5740 307

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1198-5

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs