Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Aivojen sähköinen toiminta syvän anestesian aikana

Oulun yliopisto

Väitös: Aivojen sähköinen toiminta syvän anestesian aikana

Tiedote.
Julkaistu: 10.11.2015 klo 09:40
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjatyössä käytettiin kattavaa aivosähkökäyrän (elektroenkefalografia, EEG) rekisteröintiä kahden anestesia-aineen, sevofluraanin ja propofolin vaikutuksia syvän anestesian aikana. Tutkimuksessa havaittiin, että omasta kehosta tuleviin tuntoärsykkeisiin liittyvä tieto saavutti aivokuoren myös syvän anestesian aikana. Hermoimpulssien jatkokäsittely aivokuorella oli kuitenkin tuolloin estynyt. Propofoli-anesteetin aikaansaama aivosähkökäyrän hidasaaltotoiminta oli samanaikaista koko aivokuoren alueella, sen sijaan unisukkulat ja terävät aallot paikantuivat tunto- ja liikeaivokuorelle. Aivojen sähköinen aktiviteetti lisääntyi sevofluraania käytettäessä etenkin aivojen otsalohkon keskialueilla erityisesti, kun aiheutettiin syvä ja nopea hengitys.

Syvässä anestesiassa aivosähkökäyrään ilmaantuu purske-vaimentumatoimintaa, suuriamplitudista pursketoiminnan ja vaimentuneen taustatoiminnan vaihtelua. Kaikkien anestesian syvyyttä mittaavien valvontalaitteiden toiminta perustuu osaltaan EEG:n purske-vaimentuman tunnistamiseen. Tämän ilmiön tarkempi tunteminen on tärkeää anestesiamekanismien ymmärtämiseksi. Tutkimuksen päämääränä olikin kattavamman käsityksen saaminen hermoston toiminnasta syvän anestesian aikana.

Väitöskirjatyössä havaittiin myös kokeellisessa epilepsiamallissa samanaikaisen magneettikuvantamisen (fMRI) ja EEG-rekisteröinnin yhteydessä syvän anestesian aikana, että aivoverenkierto lisääntyi paikallisesti jo ennen epileptisen toiminnan ilmaantumista EEG:hen. Kliinisesti tällä on merkitystä paikallisalkuisen epileptisen toiminnan kartoittamisessa.

---

Lääketieteen lisensiaatti Eila Sonkajärvi väittelee Oulun yliopistossa 13.11.2015. Anestesiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The brain`s electrical activity in deep anaesthesia. With special reference to EEG burst-suppression (Aivojen sähköinen aktiivisuus syvän anestesian aikana, erityisesti EEG:n purske-vaimentumatasolla). Vastaväittäjänä toimii professori emerita Leena Lindgren ja kustoksena professori Seppo Alahuhta. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 1 kello 12.

---

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Eila Sonkajärvi

Nykyinen työpaikka:
OYS, anestesian ja tehohoidon vastuualue
08 315 2263

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, anestesiologia
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0972-2

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs