Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Ääreishermoston myeliinin kehitystä voidaan tutkia soluviljelmässä

Oulun yliopisto

Väitös: Ääreishermoston myeliinin kehitystä voidaan tutkia soluviljelmässä

Tiedote.
Julkaistu: 30.11.2015 klo 12:02
Julkaisija: Oulun yliopisto

Tämän väitöstutkimuksen perusteella ääreishermoston myeliinin kehitykseen liittyvien geenien ja proteiinien ilmentymistä solutasolla voidaan tutkia soluviljelymallia hyödyntäen. Myeliinituppi on hermotukisolun solukalvon erikoistunut rakenne, joka sulkee sisäänsä hermosolun viejähaarakkeen, ja sen tehtävä on nopeuttaa hermoimpulssin kulkua sekä suojata ja tukea hermosolua. Ääreishermostossa myeliinitupen muodostavat Schwannin solut kiertymällä spiraalimaisesti hermosolun viejähaarakkeiden ympärille.

Häiriö myeliinitupen rakenteessa voi hidastaa hermoimpulssin kulkua sekä haitata hermosolun normaalia toimintaa, minkä seurauksena on ääreishermostosairaus, neuropatia. Ääreishermoston neuropatian oireita voivat olla esimerkiksi tuntopuutokset tai lihasheikkous. Ääreishermoston neuropatiat ovat eteneviä sairauksia, eikä niihin tällä hetkellä ole juurikaan olemassa hoitoja. Hoitojen kehittämisen kannalta on tärkeää tuntea myeliinin muodostumiseen ja ylläpitoon liittyviä tapahtumia solutasolla. Vaikka myeliinin biokemiallinen koostumus ja rakenne tunnetaan jo melko hyvin, kehityksen eri vaiheisiin liittyviä dynaamisia tapahtumia ja proteiinien vuorovaikutusverkostoja Schwannin soluissa ja hermosoluissa tunnetaan huonosti. Hermo itsessään on monimutkainen rakenne, ja se koostuu Schwannin solujen ja hermosolujen lisäksi muun muassa solun ulkoisesta aineesta ja muista soluista, minkä vuoksi myeliinin muodostumiseen liittyviä yksityiskohtaisia tapahtumia on vaikea tutkia.

Tässä väitöstutkimuksessa kehitettiin menetelmä, jossa hiiren alkioista eristetyissä hermosoluista ja Schwannin soluista koostuvissa soluviljelmissä voidaan tuottaa tehokkaasti myeliiniä, ja siten tutkia solutason tapahtumia myeliinin kehityksen eri vaiheissa. Tutkimuksessa käytettyjen kuvantamismenetelmien perusteella soluviljelmässä tuotetun myeliinin hienorakenne vastaa ääreishermossa esiintyvän myeliinin hienorakennetta. Lisäksi viljelmien havaittiin ilmentävän luonnollisia myeliinin kehitysvaiheita, ja geenien ja proteiinien ilmentymisen aikataulu vastaa myeliinin kehitysaikataulua hermossa.

Tässä tutkimuksessa kehitetty menetelmä mahdollistaa myeliinin kehityksen yksityiskohtaisen tarkastelun soluviljelmässä erilaisia koeasetelmia käyttäen. Menetelmän avulla voimme edistää ymmärrystämme niin normaalista myeliinin kehityksestä kuin myeliiniin liittyvistä sairauksista, mikä on keskeinen edellytys hoitojen kehittämiselle tulevaisuudessa ääreishermoston myeliiniin liittyvissä sairauksissa.

- - -

Filosofian maisteri Salla Kangas väittelee Oulun yliopistossa 4.12.2015. Lääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on A cell culture-based approach to the identification and characterization of protein functional networks involved in peripheral nerve myelination: genome-wide and proteome expression analysis in the Schwann cells and neurons (Ääreishermoston myelinaatioon liittyvien proteiinien toiminnallisten verkostojen tunnistaminen ja karakterisointi: geenien ja proteiinien ilmentämisen analysointi Schwannin soluissa ja neuroneissa). Vastaväittäjänä toimii professori Claire Jacob (University of Fribourg, Sveitsi) ja kustoksena dosentti Anthony Heape. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla anatomian luentosalissa A101 (Aapistie 7A) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Salla Kangas

Syntymäaika ja -paikka: 1983 Taivalkoski

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2002, Taivalkosken lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, syövän ja translationaalisen lääketieteen tutkimusryhmä/solubiologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
salla.kangas@oulu.fi
050 5378083

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs