Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Uusi selvitys tietokirjallisuuden näkyvyydestä mediassa

Suomen tietokirjailijat ry

Uusi selvitys tietokirjallisuuden näkyvyydestä mediassa

Tiedote.
Julkaistu: 03.03.2016 klo 15:09
Julkaisija: Suomen tietokirjailijat ry

Miten tietokirjallisuus näkyy mediassa? Entä miten tietokirjailijat nousevat esiin sosiaalisen median uutisvirrassa? Tänään julkaistu Maaria Lingon selvitys Tietokirjallisuuden näkyvyys selailukulttuurissa tarkastelee tietokirjallisuuden paikkaa medioituvassa arjessamme.

Tietokirjallisuuden näkyvyys selailukulttuurissaElämme enenevässä määrin selailukulttuurissa, jossa mittaamaton määrä informaatiota on tarjolla koko ajan siellä, missä itsekin olemme. Tiedon määrä verkossa lisääntyy jatkuvasti, myös sellaisen tiedon, jota ennen painettiin kansien väliin. Joillakin tietokirjallisuuden aloilla muutos näkyy voimakkaasti, toisilla aloilla tietokirjat myyvät edelleen hyvin. Kun digitalisaation myötä lukemisen tapamme ovat vielä jatkuvassa muutoksessa, ei ole ihme, että kirjan asemasta ja tulevaisuudesta puhutaan enemmän kuin ehkä koskaan ennen.

Ihmiset eivät ole kuitenkaan lakanneet lukemasta eivätkä kirjatkaan ilmestymästä. Tietokirjojen myynti Suomessa oli laskusuhdanteinen useana vuonna peräkkäin, kunnes se kääntyi nousuun vuonna 2014. Myös vuosi 2015 oli noususuhdanteinen.

Tietokirjallisuuden näkyvyys selailukulttuurissa tarkastelee, miten edellä kuvaillut muutokset vaikuttavat tietokirjallisuuden näkyvyyteen julkisuudessa. Miltä osin tietokirjallisuuden näkyvyys on siirtynyt verkkoon, mitä mahdollisuuksia verkko ja sosiaalinen media ovat tuoneet tietokirjallisuuden näkyvyydelle, mistä lukijat saavat tietoa uusista tietokirjoista ja minkä tyyppisistä kirjoista puhutaan? Entä miten tietokirjallisuus näkyy perinteisissä sanoma- ja aikakauslehdissä, kun nekin siirtyvät verkkoon?

Maaria Linko on Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston sosiologian yliopistolehtori ja tutkija. Tietokirjallisuuden näkyvyydestä hän on julkaissut aiemmin selvitykset Asiantuntija vai julkkis? – Tietokirjallisuus ja tietokirjailijat mediassa (2010) ja Raadit ja ratkaisut – Tutkimus Tieto-Finlandia-palkinnosta 1989–2000 (2001).

Maaria Linko: Tietokirjallisuuden näkyvyys selailukulttuurissa
ISBN: 978-952-67356-7-2 | 233 sivua | Formaatti: PDF

Selvitys on ladattavissa ilmaiseksi Suomen tietokirjailijat ry:n verkkosivuilta
http://www.suomentietokirjailijat.fi/jasenyys/julkaisut/tutkimukset

Lisätiedot:
Ari Elo | tiedottaja | Suomen tietokirjailijat ry
ari.elo@suomentietokirjailijat.fi | 040 54 60 235

Maaria Linko
maaria.linko@helsinki.fi | 050 31 60 525

_____

Suomen tietokirjailijat ry on maamme suurin kirjailijajärjestö. Se edistää tietokirjallisuutta, jakaa apurahoja ja palkintoja sekä valvoo tieto- ja oppikirjailijoiden tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja. Yhdistyksellä on yli 3 100 jäsentä.

suomentietokirjailijat.fi | Facebook | Twitter

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs