Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Uudessa kasvatusalan oppikirjassa lapset kertovat hyvinvoinnistaan ja arjestaan itse

Oulun yliopisto

Uudessa kasvatusalan oppikirjassa lapset kertovat hyvinvoinnistaan ja arjestaan itse

Tiedote.
Julkaistu: 04.03.2016 klo 10:00
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto
Tiedote 4.3.2016

 

Uudessa kasvatusalan oppikirjassa lapset kertovat hyvinvoinnistaan ja arjestaan itse

Lasten hyvinvointiin paneudutaan usein erilaisten huolenaiheiden kautta. Lisäksi lasten äänitorvina toimivat julkisuudessa tutkijat, opettajat, vanhemmat, poliitikot ja päättäjät. Juuri ilmestyneessä Välkkeitä, valoja ja varjoja -kirjassa ääneen pääsevät poikkeuksellisesti lapset itse.

Kirjan luvut sukeltavat lasten arkeen kotona, päivähoidossa ja koulussa. Kirjan kirjoittajat ovat eläneet ja tutkineet arkea yhdessä lasten kanssa. He ovat kuunnelleet lapsia ja tallentaneet lasten elämää pieniin arjen kertomuksiin sekä pohtineet, mitä tietoa lapset antavat. Kertojina toimivat lapset ja aikuiset, yhdessä ja erikseen.

Kirjan tekijät edustavat monipuolisesti kasvatuksen ja kerronnallisen tutkimuksen asiantuntemusta. Kirjoittajista yliopistonlehtori Anna-Maija Puroila ja professori Eila Estola toimivat Oulun yliopistossa, professori Liisa Karlsson Itä-Suomen yliopistossa.

”Kirjaan sisältyvät kertomukset tuovat lasten elämänmakuisen arjen lukijan ulottuville: lapset leikkivät, piirtävät, laulavat, ihmettelevät elämää, itkevät, nauravat, osallistuvat ja sopeutuvat. Lukijalle kerrotaan niistä arjen hetkistä, jotka tuottavat lapsille iloa, mielihyvää ja kokemuksia kuulluksi tulemisesta. Hyvinvointia varjostavia tekijöitä ei kuitenkaan sivuuteta, vaan kertomuksissa valot ja varjot limittyvät”, tiivistävät kirjan tekijät.

Kirja on tarkoitettu oppikirjaksi kasvatus-, opetus-, sosiaali‐ ja hoitoalojen perus‐ ja täydennyskoulutukseen sekä tutkijoille. Teosta voi lukea yhdessä lasten kanssa ja se soveltuu myös vanhemmille, isovanhemmille, päättäjille ja muille lasten elämään osallistuville.

Karlsson, Puroila, Estola: Välkkeitä, valoa ja varjoja – kertomuksia lasten hyvinvoinnista. ISBN 978-952-7181-01-0. Kustantaja: N-Y-T-NYT


Lisätietoja:
Professori Liisa Karlsson, Itä-Suomen yliopisto, Lapset kertovat ja toimivat -tutkijaverkosto (pj.), p. 050 576 3295, liisa.karlsson(at)uef.fi
Dosentti, yliopistonlehtori Anna-Maija Puroila, Oulun yliopisto, p. 0294 484215, anna-maija.puroila(at)oulu.fi

Tiedottaja Anna-Maria Hietapelto, Oulun yliopisto, p. 0294 484096, anna-maria.hietapelto(at)oulu.fi

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs