Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Utele Saaristomeren vedenlaadusta Naantalin kaupunginkirjastossa

Turun ammattikorkeakoulu

Utele Saaristomeren vedenlaadusta Naantalin kaupunginkirjastossa

Tiedote.
Julkaistu: 07.09.2015 klo 15:42
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Kuinka hyvin tunnet Saaristomeren? Miten merta ja vettä tutkitaan? Mikä on Itämeren ympäristötilanne? Kysymyksiin saa vastauksia perjantaina 11.9. klo 12.00-15.00 Naantalin kaupunginkirjaston pääkirjastossa (Tullikatu 11), kun Turun ammattikorkeakoulun UTELE-hanke tuo Tunnetko meresi -tapahtuman Naantaliin.

Pääkirjaston tiloissa esitellään Itämereen ja Saaristomereen liittyvä tutkimustietoa niin aikuisille, nuorille kuin lapsillekin. Tapahtumassa Turun ammattikorkeakoulun vesitutkimusryhmän asiantuntijat esittelevät vedentutkimuslaitteistojaan, kertovat vedentutkimuksesta ja vastaavat kirjaston asiakkaiden esittämiin kysymyksiin.

Projektikoordinaattori Jussi Laaksonlaita kertoo, että Turun ammattikorkeakoulun tutkimuspoiju on seurannut Etelä-Airiston vedenlaadussa tapahtuvia muutoksia huhtikuun alusta lähtien.

- Kylmän ja tuulisen kevään ja alkukesän vuoksi pintavesi lämpeni hitaasti, minkä vuoksi vesimassan lämpötilakerrostuminen tapahtui hieman normaalia myöhemmin.

- Elokuun alkupuolen lämpimien ja tyynien säiden seurauksena pintavesi kuitenkin lämpeni nopeasti, ja mittauspisteellä on havaittu pieniä määriä sinilevää viime viikkoina. Viime talvena Itämerelle tulleen suolapulssin vaikutukset eivät ole vielä nähtävissä mittauspisteellä tai muualla Suomen rannikolla.

UTELE-hanke törmäyttää tieteen ja yleiset kirjastot

Tunnetko meresi -tapahtuma on osa Turun ammattikorkeakoulun UTELE-hanketta, jonka tavoitteena on löytää keinoja tutkimustiedon yleistajuistamiseen ja levittämiseen yleisissä kirjastoissa. Koneen säätiön rahoittamassa hankkeessa pyritään löytämään uutta palvelumallia yleisille kirjastoille niin, että kirjasto toimisi linkkinä paikallisen yhteisön ja asiakkaidensa sekä tiedemaailman ja tutkimusten välillä.

Naantalin kirjastotoimenjohtaja Tarja Tuomi on tyytyväinen tutkimustiedon tuomisesta näkyville yleiseen kirjastoon.

- Idea on oikein hyvä. Se on positiivinen asia kaikin tavoin ja antaa uuden väylän välittää tietoa. Tämä konsepti tuo uutta sisältöä perinteiseen näkyvyyteen. Nyt tieteen tulokset on avattu ymmärrettävästi ja kiinnostavasti. Asiakkailla on mahdollisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa heitä itseään koskettavista asioista.

- Tapahtuma on ajankohtainen ja linkittyy alueeseen. Aihe koskettaa naantalilaisia ja herättää toivottavasti mielenkiintoa uusissa asiakasryhmissä. Lisäksi tämä tuo uusia yhteistyökumppaneita kirjastolle, Tuomi jatkaa.

Lapsille tapahtuma tarjoaa ohjattua toimintaa kirjaston lastenosastolla, kuten muistipelin pelaamista Itämeren lajeista, mahdollisuuden teetättää itselleen pinssi ja aiheeseen liittyviä sanaristikoita. Lisäksi tarjolla on muun muassa Lähikalahankkeen esittely sekä infografiikkaa laivaliikenteen ympäristövaikutuksista Itämerellä ja Saaristomerellä.

Lisätiedot:
Riikka Kulmala
UTELE-hanke, Turun ammattikorkeakoulu
p. 044 907 2885
riikka.kulmala@turkuamk.fi

Turku on paras opiskelukaupunki. Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käytännön huippuosaajia. #Excellence in Action

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs