Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Tutkimus: nuoret aikuiset kaikkein yksinäisimpiä Suomessa

Raha-automaattiyhdistys

Tutkimus: nuoret aikuiset kaikkein yksinäisimpiä Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 14.07.2015 klo 13:00
Julkaisija: Raha-automaattiyhdistys

RAY haastaa kansalaiset ja järjestöt toimintaan yksinäisyyttä vastaan

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka kuudennella suomalaisella ei ole mitään ryhmää tai yhteisöä, johon he tuntisivat kuuluvansa. Hälyttävintä on, että 18–24-vuotiaat suomalaiset ovat kaikkein yksinäisimpiä.

Toukokuussa 2015 Raha-automaattiyhdistyksen teettämään, valtakunnalliseen tutkimukseen vastasi yhteensä 1 000 suomalaista. Noin 11 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoo olleensa viimeisen vuoden aikana yksinäinen usein tai jatkuvasti, melkein neljä kymmenestä ainakin joskus. Vaikka suomalaisilla on keskimäärin 18 ystävää, neljällä prosentilla niitä ei ole ainuttakaan.

Tutkimuksen yllättävin tulos on, että vastaajista nuoret aikuiset kokevat itsensä kaikkein yksinäisimmiksi. Heistä 15 prosenttia kertoo olleensa yksinäinen usein tai jatkuvasti ja peräti 21 prosenttia kokee, ettei kuulu mihinkään ryhmään.

Yksinäisyys näkyy myös ulospäin. Suurin osa suomalaisista on havainnut yksinäisyyttä ympärillään: selvästi yli puolet kertoo, että heidän omassa lähipiirissään on ihmisiä, joiden he uskovat kärsivän yksinäisyydestä.

– Yksinäisyys on ongelma, jota on todella vaikeaa ratkaista viranomaisten toimenpiteillä, tarvitaan ihmisten aitoa kohtaamista ja välittämistä, sanoo Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski, joka tahtoo nostaa yksinäisyyden torjunnan yhdeksi RAY:n kärkiteemoista.

Monet RAY:n tukemat järjestöt tekevät jo nyt työtä yksinäisyyden vähentämiseksi ja Nummikoski tahtoo kannustaa niitä tässä edelleen.

– Heitämme tämän vuoden aikana haasteen sosiaali- ja terveysalan järjestöille. Miten voitaisiin löytää uusia tapoja yksinäisyyden vähentämiseen, Nummikoski kertoo.

Suomalaiset haluavat auttaa

Suomalaiset havaitsevat yksinäisyyttä ympärillään ja ovat valmiita toimintaan: yli puolet kyselyyn vastanneista kertoo olevansa valmiita tekemään jotain ainakin omassa lähipiirissään. Erityisesti nuoret ovat halukkaita toimimaan myös laajemmin yhteiskunnassa, esimerkiksi järjestöjen vapaaehtoistyössä.

Järjestötoiminnalla on merkitystä yksinäisyyden ehkäisyssä toisellakin tavalla. Neljä kymmenestä suomalaisesta kertoo RAY:n tutkimuksessa olevansa mukana järjestötoiminnassa ja heistä selvä enemmistö kokee, että siihen osallistuminen on auttanut vähentämään omaa yksinäisyyttä.

– On upeaa että ihmiset haluavat olla mukana yksinäisyyden vähentämisessä. Iso osa, yli 40 prosenttia, tutkimukseemme vastanneista kertoo kuitenkin, ettei oikein tiedä miten. Juuri tässä onkin se haaste. Miten saamme hyvän tahdon muuttumaan toiminnaksi, Nummikoski pohtii.

Yksinäisyydellä vahva yhteys ihmisten pahoinvointiin ja ongelmiin

THL:n toteuttama laaja vuosittainen ATH-tutkimus osoittaa, että yksinäisyyteen liittyy iso joukko muita ongelmia ja että sillä on merkittävä yhteys esimerkiksi koettuun työkykyyn.

Yksinäisyys on erittäin vahvasti yhteydessä masennukseen. Yksinäiseksi itsensä kokevista ihmisistä peräti 70 prosenttia on kärsinyt vuoden sisällä masennuksesta. Myös itsemurha-ajatukset vaivaavat yksinäisiä: joka neljännellä heistä on ollut itsemurha-ajatuksia viimeisen vuoden aikana. Noin puolet yksinäiseksi itsensä kokevista arvioi työkykynsä heikentyneen.

– Voidaan perustellusti sanoa, että yksinäisyys on aivan ykkösluokan haaste suomalaiselle yhteiskunnalle. Jos voimme vähentää yksinäisyyttä, poistamme todennäköisesti samalla todella paljon ihmisten pahoinvointia ja syrjäytymistä, parannamme elämänlaatua, lisäämme työkykyä ja pelastamme ihan konkreettisesti ihmishenkiä, RAY:n avustusosaston kehittämispäällikkö Tuomas Koskela listaa.

Mistä yksinäisyys johtuu – mitä sille voitaisiin tehdä?

RAY jalkautuu kesällä ja syksyllä 2015 selvittämään yksinäisyyden syitä, seurauksia ja keinoja sen voittamiseksi. Keskustelu avataan SuomiAreenassa. RAY järjestää keskiviikkona 15.7. klo 14.00 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n kanssa Yksinäisyyttä ymmärtämässä – ratkaisuja etsimässä -keskustelun Puuvillan kauppakeskuksessa. Aiheesta näkemyksensä jakavat Velipekka Nummikosken ohella mm. psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio, eduskunnan puhemies Maria Lohela, kansanedustaja ja Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko ja HelsinkiMission apulaistoiminnanjohtaja Sari Vapaavuori.

RAY:n Inhimillisiä Uutisia -sivusto, www.inhimillisiauutisia.fi, raportoi keskustelua ja käsittelee muutenkin yksinäisyys-teemaa heinäkuussa. Elokuussa toimitus kiertää ympäri Suomea ja selvittää, miten Suomi voi järjestöjen jättämien uutisvinkkien perusteella.

WWW     www.inhimillisiauutisia.fi
Twitter   @iu_toimitus
FB           www.facebook.fi/inhimillisiauutisia

Tutkimus: Valtakunnallisen yksinäisyystutkimuksen RAY:lle toteutti IROResearch. Verkossa tehtyyn tutkimukseen vastasi yhteensä 1 000 suomalaista toukokuussa 2015.                                                      

Lisätietoja: 
Velipekka Nummikosken ja Tuomas Koskelan haastattelupyynnöt viestintäpäällikkö Anna-Maria Halle p. 040 821 3406 tai anna-maria.halle@ray.fi

Liitetiedostot

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs