Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Tutkijat löysivät uuden autoimmuunitaudeille altistavan mekanismin

Suomen Akatemia

Tutkijat löysivät uuden autoimmuunitaudeille altistavan mekanismin

Tiedote.
Julkaistu: 28.06.2013 klo 14:14
Julkaisija: Suomen Akatemia

Suomen Akatemian huippuyksikön tutkijat ovat löytäneet uuden mekanismin, joka säätelee immuunivastetta ja voi altistaa autoimmuunitaudeille. Turun Biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkimus raportoi ensimmäisenä uuden mekanismin, joka säätelee ihmisen valkosolun kehittymistä tulehdusta aiheuttavaksi. Yhdistämällä uuden polven syväsekvensointia ja laskennallisia tiedonlouhintamenetelmiä löydettiin uusia solun toimintaa sääteleviä tekijöitä.

“Erityisen mielenkiintoista oli, että näissä säätelyalueissa oli usein sellaisia geneettisiä muutoksia, jotka altistavat tulehduksellisille autoimmuunitaudeille kuten tyypin 1 diabetes, nivelreuma ja tulehduksellinen suolistotauti”, kertoo professori Riitta Lahesmaa. Hän vastaa Suomen Akatemian Molekulaarisen systeemi-immunologian ja fysiologian huippuyksikössä molekulaarisen systeemibiologian tutkimuksesta yhdessä akatemiatutkija Harri Lähdesmäen kanssa. Tutkijoiden mukaan löydökset avaavat uusia näkymiä ja luovat uuden pohjan immuunivälitteisten sairauksien syntymekanismien tutkimiseksi.

Diabetes, reuma, astma ja allergia johtuvat häiriöistä immuunipuolustusmekanismeissa. Lahesmaan johtaman tutkimuksen tavoitteena on selvittää millaisia geenejä ja soluviestintäreittejä ihmisen valkosolu käyttää kehittyessään tulehdusta aiheuttavaksi. Nyt julkaistussa tutkimuksessa löydettiin aivan uusi valkosolujen toimintaa säätelevä mekanismi. Uuden polven syväsekvensointia ja laskennallisia tiedonlouhintamenetelmiä yhdistämällä löydettiin ja varmistettiin uusia tekijöitä, jotka säätelevät solun toimintaa. Nämä geenien aktivoitumista säätelevät kohdat sijaitsevat genomin alueilla, joilla ei aikaisemmin ajateltu olevan merkitystä. Nyt havaittiin, että kyseisissä kohdissa on usein immuunivälitteisiin sairauksiin altistavia geneettisiä muutoksia, jotka voivat vaikuttaa taudin syntyyn muokkaamalla ihmisen immuunivastetta.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa kansainvälisessä Immunity-julkaisusarjassa: Hawkins et al., Global Chromatin State Analysis Reveals Lineage-Specific Enhancers during the Initiation of Human T helper 1 and T helper 2 Cell Polarization, Immunity (2013) http://dx.doi.org/10.1016/j.immuni.2013.05.011

 

Lisätietoja:

Professori Riitta Lahesmaa, Turun Biotekniikan keskus
(02) 2 333 8601 tai 040 718 4813
riitta.lahesmaa(at)btk.fi

 

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi

Suomen Akatemian verkkosivut www.aka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs