Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Tunnistaako koti mielentilasi?

Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Tunnistaako koti mielentilasi?

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2013 klo 12:45
Julkaisija: Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Tulevaisuus herättää meissä kaikissa uteliaisuutta ja erityistä mielenkiintoa herättää tulevaisuuden koti: miten asumme ja elämme muutaman vuosikymmenen kuluttua.

Koti on meille jokaiselle erityinen ja ainutlaatuinen paikka, vaikka perusraamit eli seinät ja katot ovat kaikille samat. Tulevaisuudessa näillä, nyt tavallisilla rakenneosilla voi olla aivan uudenlaisia tehtäviä: ikkunat toimivat näyttöinä ja aurinkopaneeleina, seinät reagoivat niin asujien kuin rakennuksen itsensä tarpeisiin. Ovet tunnistavat asukkaansa, joten kotiin tullessa avaimia ei tarvitse etsiä. Jos asukkaalla on pinna kireällä, voi kodin sisustus äänimaailmoineen muuttua rauhoittavaksi. Jos sydäninfarkti on uhkaamassa, voi ambulanssi olla matkalla kotiin jo ennen kuin itse on tajunnut olevansa vaarassa, sillä vaatteet ovat tunnistaneet oireet.

Perheet voivat viettää yhteisiä sukuillallisia, vaikka kaikki eivät olekaan fyysisesti läsnä samassa tilassa. Virtuaalisesti eri huoneiden  seiniä yhdistämällä eri puolilla maailmaa olevat ihmiset voivat kokoontua ”saman pöydän” ääreen aterioimaan ja keskustelemaan.

Osallistujien vaatteet, huonekalut tai jääkaappi ovat voineet osallistua kunkin aterioijan terveellisen ja maukkaan annoksen suunnitteluun ottamalla huomioon henkilön mieltymykset sekä senhetkisen todellisen ravinnontarpeen terveydentilan ja kunnon mukaan. Yksilölliset ateriat on osin tai kokonaan tulostettu 3d-printtereillä.

Työn käsite muuttuu

3d-tulostusta pidetäänkin yhtenä tulevaisuutta eniten mullistavista keksinnöistä. Kun kotona tai lähitulostuskeskuksessa pystytään tulostamaan niin kodin huonekalut kuin muut yritystenkin tarvitsemat tuotteet, mullistaa se nykyisen teollisen ajattelun logistiikkaa myöten.

– Meidän onkin määriteltävä työ uudelleen, mitä se tarkoittaa. Tekevätkö robotit nykyiset työmme ja ihmiset tulevaisuudessa suurelta osin, mitä haluavat? Tämä  puolestaan tuo uusia toimialoja ja ammatteja, joita emme nyt osaa edes hahmottaa, arvioi kehitysjohtaja Olli Hietanen Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.  Hän uskookin, että tulevaisuuden työ ei ole yhtä keskittynyttä kuin nykyään ja tämä sekoittaa kodin ja työpaikan käsitettä.

Harrastusalustat

Tulevaisuudessa ihmiset osallistuvat nykyistä enemmän kaupunkisuunnitteluun. Alueita suunnitellaan harrastusalustoiksi ja ihmiset valikoituvat alueille mieltymystensä ja tarpeidensa mukaan.

Teknologian lisäksi myös asuinympäristön elämyksellisyys sekä lähituotanto korostuvat tulevaisuudessa. Isännöitsijöistä tulee eräänlaisia palvelukoordinaattoreita. Asukkaat tarvitsevat seinien lisäksi erilaisia palveluita ja nämä nivotaan asumisympäristöön. Alueet voivat erikoistua tiettyihin harrastuksiin: kuten lähiviljelyyn tai ratsastukseen.
Terveyspalveluja puolestaan tarvitsevat kaikki ja tulevaisuudessa erilaiset hajautetut hoitomuodot lisääntyvät. Potilaat ovat mahdollisimman pitkään laitosten ulkopuolella kodeissaan ja tällöin myös hoitojen pitää olla siellä. Tästä syystä rakennuksiin hajasijoitetaan diagnostiikkaa, jonka avulla asukkaiden terveydentilaa voidaan seurata.

– Asukas voi tökätä sormensa seinässä olevaan reikään ja näin hoituu nyt terveyskeskuksessa otettavat kokeet. Tämän jälkeen jatkotoimenpiteistä voi keskustella virtuaalisesti lääkärin kanssa. Leikkaukset ja muut vaativat hoidot vaativat edelleen sairaalaa, jossa robotit tekevät leikkaukset, kuten ne jo nyt vaihtavat munuaisia ja sydämiä, kuvailee Olli Hietanen.

Palikat jo olemassa

– Kehityksen suuntaa ennustettaessa harvoin erehdytään. Lyhyellä aikajänteellä tulevaisuuden muutosta kuitenkin usein liioitellaan, pitkällä aikavälillä aliarvioidaan.  Tulevaisuuden koti ei ehkä kokonaisuudessaan ole edellä kerrotun kaltainen, mutta osia siitä on käytössä. Kaikki edellä esitetty on kuitenkin mahdollista jo nyt ainakin laboratorio-olosuhteissa. Mitään uutta ei siis tarvitse keksiä. Innovaatioiden käyttöönoton ratkaisee se, millä aikavälillä niille löydetään ansaintalogiikka, muistuttaa kehitysjohtaja Hietanen.

Lisätietoa ja yhteydenotot: http://bit.ly/HU91VY

Editori Helsinki Oy - yritysviestinnän asiantuntija


Editori.fi-asiantuntijakanava tuo esille oman alansa asiantuntijat, persoonat ja vaikuttajat. www.editori.fi


Lisätiedot: Valtteri Rantalainen | p. 09 4241 2223 | valtteri.rantalainen(a)editorhelsinki.fi | www.editorhelsinki.fi

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs