Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Tornionjoelta ennätyksellinen lohisaalis

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Tornionjoelta ennätyksellinen lohisaalis

Tiedote.
Julkaistu: 25.02.2013 klo 13:05
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Tornionjoelta saatiin vuonna 2012 lohta saaliiksi ennätykselliset 122 tonnia. Seurantahistorian keskisaaliiseen verrattuna saalis lähes viisinkertaistui. Saalis oli myös ensimmäistä kertaa suurempi kuin Tenojoen lohisaalis. Huippusaaliin taustalla on poikkeuksellisen runsas lohen kutuvaellus jokeen.

Tornionjoen ennätyssaaliista kalastettiin Suomen puolelta 85 tonnia ja Ruotsin puolelta 37 tonnia. Kappalemääräisesti yhteissaalis vastaa yli 15 000 lohta. Valtaosa saaliista muodostui kahden merivuoden ikäisistä keskimäärin 8 kilon painoisista lohista. Myös kolmen merivuoden lohia saatiin runsaasti.

Nousulohimäärä yli kaksinkertaistui

Tornionjokeen nousevia lohimääriä on seurattu kaikuluotauksella joen alaosalla vuodesta 2009 lähtien. Vuonna 2012 luotausalueen ohitti 61 500 lohta, mikä on 2–3-kertainen määrä edellisvuosina havaittuihin määriin nähden. Runsas lohennousu hidasti kaikuluotausaineistojen käsittelyä, minkä vuoksi päivittäisiä nousulohimääriä ei saatu julkistettua RKTL:n verkkosivuilla yhtä ajantasaisesti kuin edelliskesinä. Joen alajuoksulla lohennousu oli edellisvuosien tapaan runsaimmillaan kesäkuun lopulla ja heinäkuun alussa.

Lohi houkutteli kalastajia

Vuonna 2012 Tornionjoen, Muonionjoen ja Könkämäenon muodostamalle lohenkalastusalueelle lunasti viehekalastusluvan 8 300 kalastajaa. Kalastajamäärä kasvoi 40 prosenttia 2000-luvun keskiarvosta. Suurin osa kalastajista (yli 80 %) oli ulkopaikkakuntalaisia, ja he saivat suurimman osan (61 %) lohisaaliista. Suomalaisten ja ruotsalaisten kalastajien lisäksi joella vieraili yli kaksi sataa ulkomaalaista kalastusmatkailijaa yli 20:sta eri maasta.

Suomalaisille vapakalastajille tehdyn tiedustelun perusteella saaliiksi otettujen kalojen lisäksi kalastajat vapauttivat noin 1 600 lohta (arviolta 9 300 kiloa). Ilmoitusten perusteella Lapin läänin ulkopuolelta tulleet kalastusmatkailijat vapauttivat lohia eniten.

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:
Tutkija Atso Romakkaniemi, puh. 0295 327 416
Suunnittelija Ville Vähä, puh. 0295 327 878
Tutkija Juha Lilja, puh. 0295 327 525

 

 

Tornionjoen lohisaalis ja saaliskalojen keskipaino vuosina 1982–2012. Tiedot perustuvat Suomen osalta
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ja Ruotsin osalta Norrbottenin lääninhallituksen seurantoihin.

Kattilakosken kaikuluotauspaikan ohittanut lohimäärä kesinä 2009–2012.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs