Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Tenojoen kalastusmatkailijoiden lohisaalis pienempi kuin edellisvuonna

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Tenojoen kalastusmatkailijoiden lohisaalis pienempi kuin edellisvuonna

Tiedote.
Julkaistu: 22.11.2013 klo 09:22
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Tenojoen Suomen puolen kalastusmatkailijoiden arvioitu lohisaalis kalastuskaudella 2013 oli 20 400 kiloa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen seurannan mukaan saalis väheni edellisvuodesta noin 30 prosenttia ja oli pienempi kuin pitkän aikavälin keskisaalis (24 300 kg). Saaliin vähenemiseen vaikutti Tenojokeen nousevan lohimäärän pieneneminen edellisvuoteen verrattuna.

Teno-Inarijokivarren kalastusmatkailijoiden lohisaaliin pääosan muodostivat alle 3 kiloa painavat pikkulohet. Näiden osuus kaikista saaliskaloista oli 70 prosenttia. Keskikokoisia, 3-7 kg, lohia saalissa oli vajaat 20 prosenttia, ja isoja, yli 7 kg, lohia noin 10 prosenttia.

Tenojoki säilytti edelleen asemansa erittäin suosittuna kalastuskohteena. Teno- ja Inarijoen Suomen puoleiselle osalle kalastusluvan lunasti 8 000 henkilöä, jotka kalastivat yhteensä yli 33 000 kalastusvuorokautta. Lunastettujen kalastusvuorokausien määrä kasvoi hieman (1,6 %) vuoteen 2012 verrattuna. Lisäksi lunastettiin reilut 900 nuorisolupaa (viikkolupia). Ulkomaalaisia kalastajia Tenolla vieraili noin 200.

Tenojoen kalastusmatkailijoiden lohisaalisarvio perustuu Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) ylläpitämään saalisseurantajärjestelmään sekä tietoihin myytyjen kalastusvuorokausien määristä. Kokonaisuudessaan Tenojoen vesistön lohisaalistilastot valmistuvat vuodenvaihteen tienoilla, jolloin saatavilla on tietoa myös paikallisten kalastajien ja muiden kalastajaryhmien lohisaaliista.

Lisätietoa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:

Tutkija Panu Orell, s-posti: panu.orell@rktl.fi, puh: 040 530 5830

Tutkimusassistentti Jorma Kuusela, s-posti: jorma.kuusela@rktl.fi, puh: 0400 398 942

 

Teno- ja Inarijoen Suomen puolen kalastusmatkailijoiden arvioitu lohisaalis (kg) vuosina 1980-2013. Katkoviivalla on kuvattu v. 1980-2013 keskisaalis.
Lähde: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL).

Kuvan tiedotusvälineiden käyttöön voi ladata RKTL:n verkkosivuilta:
http://www.rktl.fi/tiedotteet/tenojoen_kalastusmatkailijoiden_lohisaalis_1.html

Kuva: Panu Orell
Kuvaa saa käyttää tästä tiedotteesta tehdyn artikkelin yhteydessä

 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs