Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Talitiaiset salaavat pesimämenestystään kirjosiepoilta

Oulun yliopisto

Talitiaiset salaavat pesimämenestystään kirjosiepoilta

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2014 klo 10:23
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, biologian laitos
Tiedote 7.3.2014

Talitiaiset salaavat pesimämenestystään kirjosiepoilta

Talitiaiset (Parus major) peittävät munansa pesäaineksella ennen hautomista mutta eivät sen aikana. Syy tähän käytökseen on ollut pimennossa. Maaliskuun alussa julkaistun tutkimuksen mukaan syy piilee uteliaissa naapureissa.

Tiaisten tapa peitellä munat on herättänyt ihmetystä tutkijoiden keskuudessa, koska ennen haudontaa munat eivät ole herkkiä lämpötilan muutoksille. Munien piilottaminen pesärosvoilta ei myöskään selitä tätä käyttäytymistä, koska silloin voisi olettaa, että tiaisnaaras peittelisi munat myös haudonnan aikana ennen ruokailemaan lähtemistä. Mikä siis saa tiaiset näkemään kaiken tämän vaivan?

Kirjosiepot (Ficedula hypoleuca) käyttävät talitiaisten munintamenestystä informaationlähteenä ja hyötyvät talitiaisen läheisyydestä. Tiaisten munien määrän eli menestyksen perusteella ne arvioivat, missä on edullista pesiä ja säästävät näin itseltään etsimisen vaivan.

Tiaiset puolestaan kärsivät siepon informaationhankinnasta, jos samaan pesimäpaikkaan asettuu kilpailijoita. Näin ollen tiaisten ja sieppojen välillä voi olla meneillään evolutiivinen kilpavarustelu.

Tutkijat testasivat, vaikuttaako kirjosiepon läsnäolo tiaisten aktiivisuuteen peitellä munat. He olettivat, että tällaisessa tilanteessa tiainen välttäisi antamasta informaatiota sitä loisivalle kirjosiepolle esimerkiksi käyttäytymällä aggressiivisesti tai piilottamalla informaatiota.

Oletusta testatakseen tutkijat poistivat aineksen tiaisten munien päältä ja keräsivät sen talteen myöhempää punnitsemista varten. Sen jälkeen he soittivat pesän läheisyydessä kirjosiepon laulua ja asettivat näytille täytetyn kirjosiepon. Kontrollikäsittely oli muuten sama, mutta lajina he käyttivät tiaisille neutraalia tilheä.

Vuorokauden kuluttua kokeen loppumisesta tutkijat punnitsivat tiaisten munien päälle kantaman pesämateriaalin. Lisäksi he kuvasivat pesät, jotta saisivat selville, kuinka suuri osa munista oli pesäaineksen peitossa (munien peittävyysasteen) ennen ja jälkeen käsittelyn. Samalla pesällä he toistivat kontrollikäsittelyn seuraavana päivänä.

”Tuloksemme osoittavat, että talitiaiset peittävät muniaan tarkemminhavaitessaan kirjosiepon olevan lähettyvillä. Tämä tukee hypoteesia siitä, että informaationlähde eli talitiainen sopeuttaa käyttäytymisensä informaatioloisintaa vastaan.”, kertoo artikkelin pääkirjoittaja, tohtorikoulutettava Olli Loukola Oulun yliopistosta.

Tutkimus on ensimmäinen laatuaan ja avaa uudenlaisen näkökulman tarkastella lajien välisiä vuorovaikutussuhteita. ”Eläinten käyttäytymisen paljastama sosiaalinen informaatio on resurssi, jota voidaan hyödyntää tai salata. Se on myös uudenlainen ekologinen ja evolutiivinen tekijä, joka vaikuttaa eliöyhteisöjen muodostumiseen ja lajien rinnakkaiseen evoluutioon”, kuvaa Loukola.

Tutkimus on osa Olli Loukolan lajien välisiä informaatioverkostoja käsittelevää väitöskirjaa. Se julkaistiin BMC Evolutionary Biology -lehdessä 3.3.2014.

Talitiaisten pesintä alkaa Etelä-Suomessa toukokuun alussa. Toisen poikueen ne munivat juhannuksen aikoihin. Kirjosiepot puolestaan muuttavat Suomeen talvehtimisseuduilta Afrikasta toukokuun alusta alkaen ja aloittavat pesinnän kesäkuun alussa.

Lisätietoja:

tohtorikoulutettava Olli Loukola, Oulun yliopisto, biologian laitos, puh. 0294 48 1230 , sähköposti: olli.loukola@oulu.fi

Artikkeli verkossa: http://www.biomedcentral.com/1471-2148/14/32

 

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs