Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Taimenemojen määrä kasvussa Luttojoella – poikastuotanto kuitenkin heikkoa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Taimenemojen määrä kasvussa Luttojoella – poikastuotanto kuitenkin heikkoa

Tiedote.
Julkaistu: 03.10.2013 klo 10:19
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Venäjältä Suomen puoleiseen Luttojokeen lisääntymään palaavien vaellustaimenten määrä on kasvussa. Taimenen poikastuotanto on silti edelleen verraten alhaista, ja poikasia esiintyy vain paikoittain.

Suomen puoleisen, Inarissa sijaitsevan Luttojoen vesistön vaellustaimenkanta on viime vuosina lievästi elpynyt. Luton sivujoissa kututaimenia on ollut viimeisen kolmen vuoden aikana merkittävästi enemmän kuin aiempina tutkimusvuosina 2005 - 2010. Tänä syksynä seuranta-alueilla havaittiin lisäksi tavanomaista runsaammin isoja 3 - 5 kilon kututaimenia.

Taimenen poikastuotanto on Luttojoen vesistön Suomen puoleisella osalla kokonaisuudessaan edelleen verraten vähäistä. Erityisesti kesänvanhoja poikasia esiintyy vain paikoin. Havainto viittaa kutevan taimenkannan pienuuteen.

Luttojoen taimenkanta on maamme viimeisiä täysin luonnonvaraiseen lisääntymiseen perustuvia järvivaelteisia taimenkantoja. Luton taimenet käyvät syönnöksellä Venäjän puolella, Nuorttijärvellä, josta ne palaavat takaisin syntymäalueilleen lisääntymään. Luton vesistön taimenkantojen tilan ylläpitäminen ja kehittäminen edellyttää tutkimustietoon perustuvaa kalastuksen säätelyä ja erityisesti tiivistä yhteistyötä Venäjän kanssa.

Taimenkannan tilaa selvitetään pintasukelluslaskennoilla alkusyksyllä, hieman ennen kutuaikaa. Vedenalaista kuvaa Luttojoen taimenten laskennoista voi katsoa RKTL:n Facebook-sivulla

Luttojoen vesistön taimenseurannat tehdään vuosittain Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) ja Metsähallituksen yhteistyönä.

Luton sivujokien sukelluslaskennoissa havaittujen kututaimenten (≥1 kg) määrät vuosina 2005-2013. Muorravaarakkajoella laskenta-alue oli 4,1 km ja Suomujoella 2,5 km ja koealueet oli sijoitettu jokien edustavimmille lisääntymisalueille. Suomujokea ei laskettu vuonna 2005, eikä Muorravaarakkajokea vuonna 2006.

Lisätietoa:

Tutkija Panu Orell, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, s-posti: panu.orell@rktl.fi, puh: 040 530 5830
Eräsuunnittelija Markku Seppänen, Metsähallitus, s-posti: markku.seppanen@metsa.fi, puh: 0400 397 535

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs