Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Syöpäjärjestöt vaatii: Lapset ja nuoret on suojattava kaikilta tupakkatuotteilta

Syöpäjärjestöt

Syöpäjärjestöt vaatii: Lapset ja nuoret on suojattava kaikilta tupakkatuotteilta

Tiedote.
Julkaistu: 29.03.2016 klo 11:53
Julkaisija: Syöpäjärjestöt

Syöpäjärjestöt vaatii, että uusi tupakkalaki tuo Suomeen elinympäristön, jossa lapset ja nuoret eivät altistu tupakkatuotteille. 

”Ei ole turvallista tupakkatuotetta”, sanoo järjestön ylilääkäri, dosentti Eeva Ollila.

Uusi tupakkalaki tulee voimaan toukokuussa. Se pohjautuu Euroopan Unionin hyväksymään tupakkatuotedirektiiviin. Hallituksen lakiesitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Suomen tavoite on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen, koska ne ovat terveydelle haitallisia ja aiheuttavat riippuvuutta. Tupakkalain tavoite on tupakaton Suomi. Se on määrä saavuttaa 2030.

”Tavoite edellyttää tiukkoja toimia, etteivät alaikäiset käytä tupakkatuotteita”, Ollila vaatii.

Nikotiiniriippuvaisten vieroituksen tukea on parannettava

Syöpäjärjestöjen mielestä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä edellyttää aiempaa tiukempia toimia erityisesti alaikäisten käytön aloittamisen ehkäisyksi, mutta myös nikotiiniriippuvaisten vieroituksen tuen parantamiseksi.

Tuotemerkittömät rasiat, makunesteet kielletään

Nuuskan ja nikotiinipitoisten sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt viime vuosina erityisesti alaikäisten keskuudessa: 15–16-vuotiaat käyttävät jopa enemmän sähkösavukkeita ja nuuskaa kuin aikuiset.

Nuorten suojelemiseksi on tärkeää kieltää tunnusomaiset maut ja tuoksut sähkösavukkeiden nesteissä, kuten hallitus esittää.

Nuuskaa ei saa tuoda Suomeen

Nuuskan tuontia omaan henkilökohtaiseen käyttöön tulisi tiukentaa siten, että yläraja olisi 500 grammaa.

Tupakkatuotteiden käyttö aloitetaan yleensä alaikäisenä, vain harva aikuinen enää ryhtyy polttamaan tai nuuskaamaan. Suuri osa tupakoivista nuorista on tehnyt vähintään yhden lopettamisyrityksen.

Nikotiini vaikuttaa laajasti elimistössä. Se vaikuttaa muun muassa aivojen toimintaan, sydän- ja verenkiertojärjestelmään ja heikentää haiman insuliinituotantoa. 

Lasten tulee saada matkustaa savuttomassa autossa

Autossa tupakointi tulee kieltää, mikäli kyydissä on alaikäisiä lapsia. Tupakkalaki suojaa työntekijöitä työpaikoilla ja ravintoloissa. Mutta lasten hengitysilman suojelemisessa on vielä puutteita. Lasten kehittyviin keuhkoihin ympäristön tupakansavu vaikuttaa haitallisesti.

Syöpäjärjestöt kannattaa hallituksen esitystä parveketupakoinninkiellosta.

FAKTAA

  • Syöpään sairastuu vuosittain yli 30 000 suomalaista.
    Yksi kolmesta syöpäpotilaasta on sairastunut tupakoinnin seurauksena.
  • Tupakkasyövät ovat hankalasti hoidettavia
  • Tupakointi vähentää syöpähoitojen tehoa
  • Syöpäjärjestöt toimii sen puolesta, että lapset ja nuoret eivät  elinympäristössään altistu tupakkatuotteille, vaikka tavoite on tupakkatuotteeton suomi, tupakan aiheuttama taakka väestöstä poistuu hitaasti. Siksi on tehokasta suojella lapsia ja nuoria nikotiinikoukulta. 

Lisätietoja:

Terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila puh. 040 595 2363

Tiedottaja Anu Kytölä puh. 050 382 8968

 

 

 

 

Syöpäjärjestöt on Suomen suurimpia kansanterveysjärjestöjä, jolla on yli 120 000 jäsentä.

Syöpäjärjestöihin kuuluvat:

Suomen Syöpäyhdistys ry ja sen jäsenjärjestöt: 
12 maakunnallista syöpäyhdistystä 
6 valtakunnallista potilasjärjestöä 
Suomen Syöpärekisteri ja sen osana Joukkotarkastusrekisteri 
Syöpäsäätiö 

Syöpäjärjestöt tukee ja kuntouttaa syöpää sairastavia ja heidän läheisiään, tiedottaa syöpää ehkäisevistä ja terveyttä edistävistä asioista, pitää yllä rekisteriä syöpätaudeista ja joukkotarkastuksista ja myöntää varoja syöpätautien tieteelliseen tutkimukseen.

www.syöpäjärjestöt.fi
www.kaikkisyövästä.fi

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs