Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Suomussalmelta löytyi ristiretkiaikainen hauta

Museovirasto

Suomussalmelta löytyi ristiretkiaikainen hauta

Tiedote.
Julkaistu: 18.11.2015 klo 12:47
Julkaisija: Museovirasto

Keväällä 2015 metallinetsinharrastaja löysi Suomussalmen Märännönkankaan pohjoisosasta pronssi- ja rautaesineitä sekä palaneita luita. Museoviraston tutkimuksissa on selvinnyt, että paikalla on ristiretkiaikainen naisen hauta.

Metallinetsinharrastaja jätti löydöt paikoilleen ja ilmoitti löydöstään Kainuun museoon. Museoviraston koekaivausryhmä kartoitti ja dokumentoi löytöpaikan loppukesällä. Polttohaudan tutkimista varten avattiin metsäkoneen ajouralla olleen luukeskittymän kohdalle noin kuuden neliömetrin suuruinen kaivausalue.

Löytöpaikalla ei ollut mitään hautaan viittaavia maanpäällisiä rakenteita. Esineet ja palaneet luut olivat sammalkerroksen alla hiilensekaisessa maassa. Kaivausten jälkeen tehdyn radiohiiliajoituksen mukaan hiilikerros on hautaa nuorempi ja todennäköisesti peräisin 1600-luvun metsäpalosta eikä se näin ollen liity rautakautiseen hautaukseen.

Haudan kohdalta löytyi kolme rautakirvestä, useita puukkoja ja niiden tupen pronssisia osia ja helojen kappaleita, tulusrautoja, tuluspiitä, padansanka, pyöreä pronssiriipus, useita koristeellisia kankiketjun osia, kaularenkaan katkelmia, sulaneita lasihelmiä ja vyönheloja. Kaikki esineet ovat olleet tulessa ja muutamat esineet ovat joko vaurioituneet tai jopa osittain sulaneet kovassa kuumuudessa.

Korulöytöjen perusteella vainaja on ollut nainen. Luuaineistoa ei ole vielä analysoitu yksityiskohtaisesti, mutta oletettavasti luu on peräisin ihmisestä. Mahdollisesti vainaja on poltettu jossain muualla ja hautaan on tuotu vain osa luista. Siihen viittaa vähäinen luumäärä, 850 grammaa. Hautapaikan kohdalla ei myöskään havaittu mitään rovion aiheuttamia värjäytymiä. Luusta otettu radiohiilinäyte ajoittuu keskimäärin vuoteen 1090 eli ristiretkiaikaan, jota voitaneen pitää myös hautauksen ajankohtana.

Lisätietoja antaa tutkija Simo Vanhatalo, simo.vanhatalo(at)museovirasto.fi, p. 0295 33 6203

Lehdistökuvia on Museoviraston verkkosivuilla osoitteessa
http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/tiedotearkisto?Article=6094

Museovirasto on aineellisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön asiantuntija, palvelujen tuottaja, toimialansa kehittäjä ja viranomainen.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs