Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Suomen Akatemialta 2,5 miljoonaa euroa Etelämannertutkimukseen

Suomen Akatemia

Suomen Akatemialta 2,5 miljoonaa euroa Etelämannertutkimukseen

Tiedote.
Julkaistu: 15.10.2012 klo 13:20
Julkaisija: Suomen Akatemia

Suomen Akatemian luonnontieteen ja tekniikan tutkimuksen toimikunta rahoittaa Etelämannertutkimusta 2,5 miljoonalla eurolla. Rahoituspäätökset perustuvat ensisijaisesti tutkimussuunnitelman ja hakijan tieteellisten ansioiden kansainväliseen vertaisarviointiin, mutta myös muihin Akatemian hyväksymiin tutkimuspoliittisiin tavoitteisiin kiinnitetään huomiota päätösten valmistelussa. Kaikki rahoitettavat hankkeet toteutetaan kansainvälisenä yhteistyönä.

Suomi kuuluu Etelämannersopimukseen, jonka edellytyksenä on se, että Suomessa tehdään merkittävää tutkimusta Etelämantereella tai Etelämantereelta saatavaan tutkimusmateriaaliin liittyen. Tämä rahoitus turvaa suomen merkittävän panostuksen Etelämannertutkimukseen.

Etelämannertutkimushankerahoituksen saivat muun muassa seuraavat tutkijat:

Erikoistutkija Timo Vihma ilmatieteen laitokselta tutkii ilmakehän, lumen, jään ja meren vuorovaikutusprosesseja Antarktiksella. Hankkeen tavoitteena on kehittää parempia menetelmiä näiden prosessien kuvaamiseksi ilmasto- ja säänennustusmalleissa. Vihma selvittää lumen ja jään pinnan energiatasetta mannerjäätiköllä, jäähyllyillä ja merijäällä. Lisäksi hän tutkii ilmakehän ja meren välistä lämmönvaihtoa sekä ilmakehän suuren mittakaavan kiertoliikettä ja matalapaineita. Hankkeessa analysoidaan olemassa olevaa aineistoa vuosilta 2006 - 2011, osallistaan suureen kansainväliseen mittauskampanjaan Eteläisellä Jäämerellä talvella 2013 sekä tehdään uusia mittauksia Suomen Etelämannertutkimusasemalla Aboalla.

Professori Pentti Kujala Aalto-yliopistosta ja erikoistutkija Mikko Lensu ilmatieteenlaitokselta tutkivat konsortiohankkeessa Antarktisen jään paksuuden vaikutusta laivojen jääkuormiin. Hankkeen tavoitteena on kehittää teoreettinen malli, jonka avulla jääolosuhteiden vaihtelu voidaan linkittää laivan kohtaamiin jääkuormiin.  Malli kuvaa alueen merijään paksuuden vaihtelua sekä huomioi jään liikkeen aiheuttamat muutokset.

Lisätietoja:Tiedeasiantuntija Tommi Laitinen p. +358 295 33 5057

Suomen Akatemian viestintä
Vesa Varpula
verkkotiedottaja
p. +358 295 33 5131
vesa.varpula(at)aka.fi

 

Suomen Akatemian verkkosivut www.aka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs