Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Suomen Akatemialta 12,8 M€ rahoitus EISCAT 3D tutkahankkeelle

Oulun yliopisto

Suomen Akatemialta 12,8 M€ rahoitus EISCAT 3D tutkahankkeelle

Tiedote.
Julkaistu: 23.06.2015 klo 08:47
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Tiedote
23.6.2015

Suomen Akatemialta 12,8 M€ rahoitus EISCAT 3D tutkahankkeelle

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt ehdollisen 12,8 miljoonan euron rahoituksen kansainvälisen tieteellisen EISCAT 3D -tutkajärjestelmän rakentamiselle Norjaan (Skibotn), Ruotsiin (Bergfors) ja Suomeen (Karesuvanto). EISCAT 3D -suurtehotutka tulee mittaamaan Maan lähiavaruutta ja sen kytkeytymistä ilmakehään arktisella alueella seuraavien 30 vuoden ajan.

Kansainvälisen hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 74,4 miljoonaa euroa. Suomessa hanketta koordinoi Oulun yliopisto. Akatemian rahoituspäätöksestä 1,8 miljoonaa euroa on suunnattu Suomeen rakennettavan tutka-aseman perusinfrastruktuuriin, jonka kustannuksiin Oulun yliopisto osallistuu 0,8 miljoonan euron osuudella.

Akatemian rahoituspäätös on ehdollinen ja edellyttää, että hanke toteutuu kansainvälisen suunnitelman mukaisesti. Kansainvälisestä tarvittavasta rahoituksesta on saatu Ruotsin, Suomen ja Norjan rahoitusvaraukset sekä Euroopan komission projektirahoitus. Tarvittavasta rahoituksesta on koossa 75 prosenttia.

Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja, dosentti Esa Turunen arvioi uuden tutkajärjestelmän olevan toteutuessaan merkittävä edistysaskel suomalaiselle lähiavaruutta ja ilmastoa koskevalle tieteelliselle tutkimukselle.

"EISCAT 3D on sekä tehokkaampi että herkempi ja mittaa alempana kuin nykyiset tutkat. Se kykenee mittaamaan ylimääräistä ionisaatiota ja ilmakehän tuulia 50-80 kilometrin korkeusalueella jatkuvasti. EISCAT 3D:n avulla voimme ymmärtää paremmin avaruussään vaihtelun vaikutuksia yläilmakehään arktisella alueella ja avaruussään mahdollista kytkeytymistä ilmastoon", Turunen sanoo.

EISCAT 3D -tutkaa tullaan käyttämään ilmakehän ja lähiavaruuden tutkimukseen revontulialueella. Tutkalla saadaan ainutlaatuista tietoa yläilmakehästä korkeilla leveysasteilla ja napa-alueilla, missä sekä Auringon aktiivisuuden että alemman ilmakehän vaikutukset ovat suuria. Kolmen maan alueelle hajautettu, vaiheistettuihin ryhmäantennikenttiin ja ohjelmistoradioteknologiaan perustuva laitteisto toimii 3-ulotteisesti kuvantavana tutkana. Se mahdollistaa yläilmakehän jatkuvan seurannan arktisella alueella. Tutkimuksen keskeisiä aiheita ovat ilmakehäfysiikka mukaan lukien globaalimuutos, avaruus- ja plasmafysiikka sekä meteoroiditutkimus. Lisäksi tutkaa voidaan käyttää avaruusromun kartoitukseen sekä uusien teknologioiden kehittämiseen.

EISCAT 3D -hanketta koordinoi tieteellinen EISCAT-järjestö, jonka jäsenmaita ovat Norja, Ruotsi, Suomi, Iso-Britannia, Japani ja Kiina. Liitännäisjäseniä ovat Venäjä, Ranska ja Ukraina.

EISCAT 3D -hankkeessa ovat Suomesta mukana Oulun yliopiston lisäksi Ilmatieteen laitos, Tieteen tietotekniikan keskus CSC, Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Maanmittauslaitos. Tutkimusyhteistyökumppaneita löytyy paitsi Euroopasta, myös Aasiasta, erityisesti Japanista, sekä USA:sta.

Lisätietoja:

johtaja Esa Turunen, Oulun yliopisto, Sodankylän geofysiikan observatorio
puh. +817028098580/ Suomessa 050 566 3264

dosentti Anita Aikio, Oulun yliopisto, avaruusfysiikan ja tähtitieteen tutkimusryhmä,
puh. 050 3500 641

Kuva:
Havainnekuva rakennettavasta EISCAT 3D -asemasta (lähde: National Institute of Polar Research, Tokio)

 

Liitetiedostot

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs