Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Suomalaisen Tiedeakatemian nuoren humanistitutkijan palkinto filosofian tohtori Jaakko Kuorikoskelle

Suomalainen Tiedeakatemia

Suomalaisen Tiedeakatemian nuoren humanistitutkijan palkinto filosofian tohtori Jaakko Kuorikoskelle

Tiedote.
Julkaistu: 11.10.2016 klo 11:25
Julkaisija: Suomalainen Tiedeakatemia

LEHDISTÖTIEDOTE 11.10.2016

Suomalaisen Tiedeakatemian nuoren humanistitutkijan palkinto filosofian tohtori Jaakko Kuorikoskelle

Suomalainen Tiedeakatemia on myöntänyt vuoden 2016 Jutikkala-palkinnon filosofian tohtori, Jaakko Kuorikoskelle (kuva liitteenä). Kuorikoski toimii Helsingin yliopistossa ma. käytännön filosofian professorina. Jutikkala-palkinto myönnetään uransa alkuvaiheessa olevalle, jo kansainvälistä mainetta saavuttaneelle humanistisen alan tutkijalle. Palkinto on suuruudeltaan 15.000 euroa.

Jaakko Kuorikoski on perehtynyt muun muassa tieteenfilosofiaan ja hän on julkaissut arvostetuilla kansainvälisillä foorumeilla runsaasti selittämistä, mallinnusta, kausaatiota sekä sosiaalisia mekanismeja koskevia analyyseja. Tulevaisuudessa hän toivoisi pystyvänsä luomaan sellaisen argumentin tai ajatuskokonaisuuden, joka tulisi kestämään aikaa.

Viimeaikoina Kuorikoski on pohtinut erityisesti tieteenfilosofian roolia tieteen tämänhetkisten keskeisten haasteiden kohtaamisessa. ”Pelkkä tieteen itseisarvon ja autonomian puolustaminen ei ole paras mahdollinen vastaus vallitsevaan tiedekielteiseen ilmapiiriin. Sekä tieteellisen tiedon rooli demokraattisessa yhteiskunnassa että tiedeinstituutioiden perusrakenteet kaipaavat myös kriittistä tarkastelua”.

Kuorikosken mielestä oleellista onkin kysyä, miksi tieteellinen tieto ja yhteiskunnallinen päätöksenteko eivät aina kohtaa. ”Kohtaanto-ongelma ei johdu yksinomaan umpimielisistä poliitikoista. Useimmiten monitulkintaisen tieteellisen näytön koontamis- ja vertailukäytännöt eivät ainakaan vielä ole niin luotettavia ja läpinäkyviä kuin ideaalinen ´näyttöön pohjautuva päätöksenteko´ edellyttäisi ja tieteellisen auktoriteetin suoranainen väärinkäyttö tuo oman lisähälynsä päätöksentekoon.”

Eino Jutikkalan historiapalkinto jaettiin Helsingissä 10.10. Suomalaisen Tiedeakatemian palkintojen ja apurahojen jakotilaisuudessa.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Suomalaisen Tiedeakatemian toimisto, e-mail leila.sarajarvi@acadsci.fi, puh. 050 4620 890
Jaakko Kuorikoski, puh. 02941 29258
Jutikkala-palkinto Suomalaisen Tiedeakatemian kotisivuilla

Tiedotteen liitteenä

Jaakko Kuorikosken valokuva (kuvaaja Ruut Lahdenmäki)
Lisätietoa Jaakko Kuorikoskesta

---

Suomalainen Tiedeakatemia on Suomen suurin, kaikki tieteenalat kattava tiedeakatemia. Tiedeakatemialla on yli 700 kotimaista ja 180 ulkomaista jäsentä, jotka on kutsuttu jäseniksi tieteellisten ansioidensa perusteella. Tiedeakatemian tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta ja toimia korkeatasoista tiedettä edustavien tutkijoiden yhdyssiteenä tieteellisen vuorovaikutuksen lisäämiseksi. Lisäksi Tiedeakatemia edistää tutkittuun tietoon perustuvaa yhteiskunnallista päätöksentekoa. Suomalainen Tiedeakatemia jakaa vuosittain palkintoja ja apurahoja yli kaksi miljoonaa euroa, erityisesti nuorille tutkijoille.

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs