Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Suomalaisen peliteollisuuden kahdet kasvot

Suomen Akatemia

Suomalaisen peliteollisuuden kahdet kasvot

Tiedote.
Julkaistu: 09.04.2014 klo 14:21
Julkaisija: Suomen Akatemia

Peliteollisuuden hurjasta kasvusta huolimatta Suomen Akatemian tutkijatohtori Olli Sotamaa toppuuttelee innokkaimpia. Peliteollisuus perustuu erityisosaamiselle, jota ei voi helposti monistaa. Esimerkiksi uusia työpaikkoja ala voi synnyttää melko rajallisesti. Leikillisyyden ja vetovoimaisen haasteellisuuden kääntöpuoli on luovaan työhön liittyvä kuluttavuus.

Commodore 64 -ajoista on kuljettu pitkä matka nykyisiin mobiilipeleihin. Pelaaminen on muuttunut nopeatempoisemmaksi – samoin peliteollisuus. Pelaaminen on hauskaa, pelintekijät ovat superstaroja ja kansantalouskin kiittää. Tällaisen kuvan populaarimedia pelikulttuuristamme välittää. Peliteollisuutta Tampereen yliopistossa tutkiva Sotamaa näkee työssään syvemmälle:

”Suomessa on tehty digitaalisia pelejä 30 vuoden ajan. Aihetta on tutkittu jonkin verran kaupallisesta näkökulmasta, mutta omassa tutkimuksessani perehdyn peliteollisuuden kulttuureihin.  Etsin vaihtoehtoisia historioita ja yritän avata peliteollisuuden arkea.”

Vaikka Suomessa peliteollisuuden toimijoiden arkeen pääseekin käsiksi suhteellisen helposti, on tutkimusaineiston kokoaminen välillä haastavaa. Nousukauttaan elävä ala muuttuu jatkuvasti ja viime viikolla saatu tieto ei välttämättä pidä paikkaansa enää viikon päästä.

”Peliteollisuuden tulevaisuutta en lähtisi ennustamaan. Julkisessa keskustelussa peliteollisuudelle asetetaan välillä liiankin suuret odotukset. Populaarimedia uutisoi lähinnä isoista yrityskaupoista ja listamenestyksistä. Menestystarinoiden takana on kuitenkin ala, jossa yhdellä hitillä ei kauaa eletä. Jatkuvuuden takaamiseksi tarvitaan kestäviä ja vastuullisia toimintamalleja”, Sotamaa kuvailee peliteollisuutta.

Olli Sotamaan videoblogi: https://www.youtube.com/watch?v=CgrLrflmkoE&feature=youtu.be


Lisätietoja:

tutkijatohtori Olli Sotamaa
Tampereen yliopisto, informaatiotieteiden yksikkö
p. 050 420 1472
olli.sotamaa(at)uta.fi

 

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Risto Alatarvas
p. 029 533 5007
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian verkkosivut www.aka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs