Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Suomalais-ruotsalaisessa tutkimusyhteistyössä luodaan konseptia veden laadun seurantaan

Miktech Oy

Suomalais-ruotsalaisessa tutkimusyhteistyössä luodaan konseptia veden laadun seurantaan

Tiedote.
Julkaistu: 16.06.2014 klo 09:18
Julkaisija: Miktech Oy

LUT Savo Sustainable Technologiesin Vihreän kemian laboratorio (LGC) ja ruotsalaiset tutkimusinstituutit Acreo Swedish ICT SICS and SICS Swedish ICT testaavat Mikkelissä kehitetyn tietojärjestelmän ja ruotsalaisen anturiteknologian soveltuvuutta veden laadun jatkuvatoimiseen (on-line) seurantaan.

Tutkimusyhteistyö vastaa kasvavaan tarpeeseen valvoa ja seurata elinympäristöjen tilaa ja reagoida siinä tapahtuviin muutoksiin. Muun muassa uusien turvallisuusuhkien ja poikkeuksellisten sääilmiöiden lisääntyminen sekä tiukentuva ympäristölainsäädäntö lisäävät valvonnan tarvetta. Uusi sensoriteknologia, tietojärjestelmien kehitys ja on-line monitorointi luovat mahdollisuuksia välittää ja käsitellä tehokkaasti ympäristön tilaa koskevaa tietoa ja reagoida siihen.

Tutkimusyhteistyö mahdollistui Tekesin ja Vinnovan rahoituksella. – Osapuolten osaaminen täydentää toisiaan ja laajentaa arvoketjua, jolloin voidaan luoda suurempia kokonaisratkaisuja globaaleille markkinoille, toteaa ohjelmajohtaja Tuomas Lehtinen Tekesistä. – Hankkeisiin kootut yritysryhmät nopeuttavat puolestaan tulosten kaupallistamista. Tämä projekti tukee 2012 päättyneen Vesi-ohjelman tavoitteita kehittää veden laadun hallintaa ja siihen liittyviä ICT-sovelluksia. Samalla se edistää tutkimusyhteistyön kansainvälistymistä ja yritysten liiketoimintaa.

Yhteistyön ruotsalaisille osapuolille hanke tarjoaa mahdollisuuden testata uutta anturiteknologiaa käytännössä. – Markkinoilla on tarvetta uudelle sensoriteknologialle, mutta tähän saakka antureiden keräämää tietoa on välitetty eteenpäin yritysten omissa, erillisissä järjestelmissä. Mikkelissä kehitetty ToMoVaKe-alusta tarjoaa ratkaisun, jolla tieto saadaan tehokkaasti koottua pilveen, toteaa Senior Project Manager Linda Olofsson Acreosta.

Tutkimusyhteistyöhön osallistuu ryhmä yrityksiä sekä Suomesta että Ruotsista. – Yritysten panos on erittäin merkittävä, sanoo professori Mika Sillanpää LGC:stä. – Yritysten näkemysten perusteella voimme suunnata hankkeen toimenpiteitä vastaamaan loppukäyttäjien tarpeita. Tämä nopeuttaa ja helpottaa teknologian ja kehitettävän ratkaisun kaupallistamista.

Osallistujayritykset näkevät hankkeessa mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan. – Keskitymme tällä hetkellä ilmassa olevien epäpuhtauksien ja myrkkyjen monitorointiin, mutta vedessä olevien epäpuhtauksien monitorointi tarjoaa uusia potentiaalisia sovelluskohteita teknologiallemme, toteaa tuotepäällikkö Jouni Salmi Environics Oy:stä. – Nyt kehitettävä kokonaiskonsepti kohdistuu aloille, jotka kiinnostavat meitä kohdemarkkinoina, sanoo puolestaan toimitusjohtaja Antti Leskinen APL Systems Oy:stä. – Hankkeen myötä opimme lisää asiakkaidemme tarpeista, Leskinen toteaa.

– LGC:n ja ruotsalaisten toimijoiden yhteistyön edistyminen on erinomainen esimerkki myös siitä työstä, mitä Miktech on ollut pitkäjänteisesti tukemassa. LGC:n hyvin sovelluslähtöinen puhtaaseen veteen liittyvä kehitystyö luo myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia Mikkelin seudulle, toteaa tekninen asiantuntija Jarmo Kastinen Miktechistä.

Lisätiedot:

LUT Savo Sustainable Technologies/Vihreän kemian laboratorio, Mika Sillanpää, professori, +358 400 205215, mika.sillanpaa@lut.fi

Acreo Swedish ICT SICS, Linda Olofsson, Senior Project Manager, +46 70 915 18 03, linda.olofsson@acreo.se

APL Systems Oy, www.apl.fi
Environics Oy, www.environics.fi
Swedish ICT, www.swedishict.se
Miktech Oy, www.miktech.fi

Liitetiedostot

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. www.miktech.fi

MONINET on Lappeenrannan teknillisen yliopiston Vihreän kemian laboratorion (LGC):n johtama hanke, jossa sovelletaan on-line monitorointikonseptia kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä. Hanketta rahoittaa Tekes, ja osarahoittajana on innovaatio- ja teknologiakeskus Miktech Oy.

MONINET-hankkeen ruotsalainen yhteistyöpartneri on Acreo Swedish ICT SICS ja SICS Swedish ICT. Partnereilla on meneillään Tekesiä vastaavan ruotsalaisinstituution Vinnovan rahoittama projekti SENSATION (Online sensor system for resource effective water management). SICS:n vastuualueella on ollut tietojärjestelmät ja Acreon vastuulla sensoritutkimus ja -kehitys. SENSATION-hankekonsortiossa on mukana lisäksi n. 20 ruotsalaista yritystä.

Acreo Swedish ICT, Interactive Institute Swedish ICT, SICS Swedish ICT ja Viktoria Swedish ICT muodostavat yhdessä Swedish ICT -ryhmän, ICT-alan tutkimuksen ja kehityksen huipputason tutkimusinstituuttien ryhmän. Roolimme on edistää ja mahdollistaa innovaatioita jalostamalla tutkimusta uusiksi tuotteiksi, prosesseiksi, menetelmiksi ja palveluiksi. Teemme tätä yhteistyössä akateemisen yhteisön, teollisuuden ja yhteiskunnan kanssa. Asiantuntemuksemme pitää sisällään mm. anturit ja käyttölaitteet, verkostot viestintään ja datan visualisointiin sekä vuorovaikutuksen muotoilun ja palveluiden kehittäminen. Teemme soveltavaa ICT-tutkimusta, tiedon luomista ja innovaatioita määrätyille sovellusalueille ja yleisille alustoille. Uusien palveluiden ja teknologian potentiaali osoitetaan yhteistyössä kumppaneidemme kanssa testialustoilla ja demonstraattoreilla, sekä avoimen tiedon tapauksissa mm. symposiumeissa. Swedish ICT:n omistaa RISEn kautta Ruotsin valtio (60 %) ja kaksi osakkeenomistajayhteisöä (40 %), joihin kuuluu jäseniä Ruotsin teollisuudesta. Ryhmällä on noin 400 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 428 MSEK (2011). Päätoimipiste on Kistassa (Tukholma, Ruotsi), ja toimintaa Ruotsin keskeisimmissä kaupungeiss aja alueilla: Eskilstuna, Gothenburg, Karlstad, Hudiksvall, Kista, Linköping, Lund, Norrköping, Piteå, Umeå, Uppsala ja Västerås.

 

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs