Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Suomalais-brasilialaiseen energiatutkimukseen yli kolme miljoonaa euroa

Suomen Akatemia

Suomalais-brasilialaiseen energiatutkimukseen yli kolme miljoonaa euroa

Tiedote.
Julkaistu: 23.01.2013 klo 11:28
Julkaisija: Suomen Akatemia

Suomen Akatemian Kestävä energia (SusEn) -tutkimusohjelmaan on valittu uusia suomalais-brasilialaisia yhteishankkeita.  Kahdeksan alkavan tutkimushankkeen suomalaisia osapuolia rahoittaa Suomen Akatemia ja brasilialaisia Brasilian kansallinen tutkimusrahoitusorganisaatio CNPq.  Suomalaisia tutkijoita rahoitetaan hankkeissa yhteensä 3,3 miljoonalla eurolla. Tutkimushankkeet ovat kolme- tai nelivuotisia. Kyseessä on tutkimusohjelman toinen yhteishaku brasilialaisten kanssa. Ohjelmassa tehdään kansainvälistä yhteistyötä myös Chilen, Kiinan ja pohjoismaiden tutkijoiden ja tutkimusrahoittajien kanssa.

Suomen Akatemian rahoitusta saavat tutkijat työskentelevät Aalto-yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Oulun yliopistossa, Turun yliopistossa, VTT:llä ja Åbo Akademissa.

Mika Järvisen (Aalto-yliopisto) johtamassa tutkimuksessa perehdytään siihen, miten ylikriittinen vesihöyrykaasutusprosessi voidaan tehokkaasti yhdistää erilaisiin lämpövoimaprosesseihin. Tavoitteena on saavuttaa paras mahdollinen yhdistetyn sähkön, lämmön ja bioenergiatuotteiden tuotannon hyötysuhde. Hankkeessa tutkitaan myös palmuöljyn tuotannon haasteita Brasiliassa.

Jyväskylän yliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksessa perehdytään biomassan käyttöön energiatuotannossa. Hankkeessa tehdään polttoaineiden kaasutuksen reaktiivisuuskokeita sekä polttoaineen reaktiivisuuden, kaasutusreaktorin ja kaasutusjärjestelmän mallinnusta. Tutkittavina biomassoina käytetään metsäteollisuudesta ensisijaisesti eukalyptuksesta saatavaa biomassaa sekä etanoli- ja sokeritehtaista sokeriruosta tai sokeriruokojätteestä saatavia biomassoja. Jyväskylän yliopiston osiota tutkimuksessa johtaa Jukka Konttinen ja Lappeenrannan osiota Esa Vakkilainen.

 

Jorma Hölsän (Turun yliopisto) tutkimushankkeessa tutkitaan mahdollisuuksia nostaa aurinkoenergian tehokkuutta materiaaliteknisillä ratkaisuilla. Myös Peter Lundin (Aalto-yliopisto) johtamassa hankkeessa paneudutaan aurinkoenergiaan, erityisesti aurinkokennotekniikkaan ja mahdollisuuksiin kehittää sen energia- ja kustannustehokkuutta.

 

Matti Latva-ahon (Oulun yliopisto) johtamassa tutkimuksessa kehitetään uusia teoreettisia menetelmiä älykkäiden sähköverkkojen hallintaan. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti älyverkkojen dynaamiseen hallintaan, sen vaatimiin tietoliikenneratkaisuihin, erilaisiin signaalinkäsittelymenetelmiin sekä erilaisiin sosio-ekonomisiin näkökulmiin käyttäjien näkökulmasta.

Kestävä Energia (SusEn) -tutkimusohjelma tuottaa uutta ja innovatiivista tietoa energiateknologiasta, energiajärjestelmistä ja energiatehokkuudesta. Lisäksi se ohjaa tutkimusta kestäviin ratkaisuihin ja kehittää osaamista tulevaisuuden energiavaihtoehtojen hahmottamisessa. Suomen Akatemia on rahoittanut tutkimusohjelmaa 13,2 miljoonalla eurolla vuosina 2008–2012.

Kaikki rahoitusta saaneet tutkimushankkeet :

http://www.aka.fi/fi/A/Ohjelmat-ja-yhteistyo/Tutkimusohjelmat/kaynnissa/Kestava-energia-SusEn/Tiedotteet/Suomen-Akatemia-teki-rahoituspaatokset-yhteishankehausta-Brasilian-kanssa/

www.aka.fi/energia

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Saila Seppo, Suomen Akatemia, p. 029 533 5109, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. 029 533 5118
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

 

 

 

 

 

Suomen Akatemian verkkosivut www.aka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs