Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Soten rahapuu havainnollistaa palveluiden kustannuksia

Kela

Soten rahapuu havainnollistaa palveluiden kustannuksia

Tiedote.
Julkaistu: 30.05.2016 klo 11:12
Julkaisija: Kela

Ainutlaatuiseen aineistoon perustuva visualisointi tukee sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistustyötä. Se havainnollistaa kokonaiskustannuksia ja rahoituksen monimutkaista nykytilannetta.

Soten rahapuuksi nimetty palvelu on datavisualisointi, joka kuvaa kunnallisten sosiaali- ja terveyspalvelujen ja sairausvakuutukseen kuuluvien palveluiden kokonaiskustannuksia. Rahapuu esittää, miten kustannukset jakautuivat kuntien, Kelan ja asiakkaiden kesken vuonna 2014.

Rahapuu on vapaasti käytettävissä verkossa osoitteessa www.sotenrahapuu.fi. Tietoja voi tarkastella kunnan, sairaanhoitopiirin tai menolajin mukaan tai asukaskohtaisesti.

– Visualisointi tukee osaltaan sote-uudistustyötä antamalla havainnollisen kuvan nykytilanteesta. Se auttaa hahmottamaan kokonaiskustannuksia ja niiden mittasuhteita, mikä on tilastojen numerotiedon perusteella usein hyvin vaikeaa, sanoo Kelan tutkimusprofessori, tieto- ja viestintäyksikön päällikkö Hennamari Mikkola.

– Esimerkiksi työterveyshuollon osuus kustannuksista on nyt ensimmäistä kertaa esitetty visuaalisesti. Soten rahapuu osoittaa, että osuus on vaatimaton, kun otetaan huomioon, että suurin osa työikäisistä on työterveyshuollon piirissä.

Rahapuu toimii apuvälineenä esimerkiksi poliitikoille, virkamiehille, kunta-alan ammattilaisille ja toimittajille. Myös koulut ja oppilaitokset voivat hyödyntää sitä.

Ainutlaatuinen aineisto kokoaa eri tietolähteet yhteen

Soten rahapuu perustuu Kelan tutkijan Timo Hujasen ja johtavan tutkijan Timo Maljasen kokoamaan aineistoon. Aineisto on ainutlaatuinen, koska siinä ovat mukana sekä kuntien sote-palveluiden kustannukset, sairausvakuutuksen korvausmenot, asiakkaiden maksamat asiakasmaksut ja omavastuuosuudet että työnantajien ja yrittäjien maksut. Mukana ei ole tulonsiirtoja, kuten toimeentulotukea tai omaishoidontukea.

Aineisto perustuu Tilastokeskuksen, Kelan ja Suomen Kuntaliiton tietoihin, joita on täydennetty työterveyshuollon ja asiakasmaksujen laskelmilla. Vastaavaa aineistoa ei ole aiemmin julkaistu.

 – Uudessa sote-mallissa erittäin tärkeää on rahoituksen läpinäkyvyys, sanoo Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

 – Kela on Suomessa ainutlaatuinen sote-tiedon tuottaja. Soten rahapuulla haluamme tarjota tiedon helposti käytettävässä muodossa päätöksenteon tueksi.

Kela tarjoaa sote-tietoa myös muissa palveluissa: lähes reaaliaikaista tilastotietoa Kelasto-tietokannassa, valinnanvapautta ja ulkomailta haettavia terveyspalveluita koskevaa tietoa Hoitopaikan valinta -palvelussa ja ajantasaista terveystietoa Kanta-palveluissa.

Tutustu Soten rahapuuhun

sotenrahapuu.fi

Lisätietoja
johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma, p. 020 634 1216

tutkimusprofessori, tieto- ja viestintäyksikön päällikkö Hennamari Mikkola, p. 050 468 6911
johtava tutkija Timo Maljanen, p. 020 63 41967

 

Kelan viestinnän puhelinpalvelu medialle puh. 040 733 5221, arkisin klo 9-16
viestinta@kela.fi


Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmän puhelinpäivystys medialle puh. 050 5517 960, arkisin klo 9-16
tilastot@kela.fi

 
Mediainfo on Kelan taustoittava uutiskirje medialle.
Tilaa kerran kuussa ilmestyvä mediainfo osoitteessa www.kela.fi/uutiskirje

Viestinnän yhteystiedot verkossa
www.kela.fi/viestinta

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs